דיכאון – כיצד תזהו ואיך תתמודדו?

דיכאון כרוני

דיכאון הוא מצב רגשי שמפלס את דרכו בשקט אל נפש האדם אך מתפשט במהירות ועלול להידרדר במהירות. לא תמיד קל לזהות דיכאון, אך חשוב להכיר את התסמינים שלו ולבקש עזרה בעת הצורך. במאמר זה נברר מהו דיכאון, נלמד לזהות אותו, נבין איך הוא בא לידי ביטוי ונבדוק איך להירפא ממנו. מתמודדים עם דיכאון? המאמר הזה הוא בשבילכם. אל תתביישו במצבכם ואל תימנעו מהיד המושטת לעזרה. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לעזור לעצמכם ולקבל עזרה.

 

מהו דיכאון?

דיכאון, המכונה גם הפרעת דיכאון מז'ורי (MDD – Major Depressive Disorder), הוא מצב נפשי מורכב המאופיין ברגשות מתמשכים של עצב ושל חוסר תקווה ובחוסר עניין בסביבה, בפעילויות היום־יום ובחיים. דיכאון משפיע על מחשבותיו של אדם, על רגשותיו ועל התנהגויותיו ולעתים קרובות מלווה בתסמינים רגשיים ופיזיים. דיכאון איננו סימן לחולשה או ללקות אלא מצב מורכב שמושפע מגורמים רבים לרבות מצב בריאותי, מחשבות קשות ואף טורדניות, רגשות מכבידים שונים, חוסר איזון הורמונלי, טראומות והתנסויות לא פשוטות, תורשה ועוד.

 

מהם הגורמים לדיכאון?

דיכאון הוא בעיה מורכבת, ויכולות להיות לו סיבות רבות. לרוב מדובר על סיבות תורשתיות, ביולוגיות, סביבתיות ופסיכולוגיות שחוברות זו לזו, משפיעות זו על זו או עומדות בפני עצמן.

  • תורשה. היסטוריה משפחתית של דיכאון עלולה להגביר את הנטייה לדיכאון. שינויים תורשתיים מסוימים עלולים להשפיע על המוליכים העצביים במוח ולהגביר את הסיכון לדיכאון.
  • חוסר איזון הורמונלי ומחסור בסרוטונין, בדופמין ובנירואפינפרין מגבירים את הסיכון לדיכאון. המוליכים העצביים הללו מווסתים את מצב הרוח, ומחסור בהם משפיע עמוקות על האדם הסובל.
  • אירועי חיים טראומטיים או מלחיצים כמו אובדן של אדם קרוב, בעיות בזוגיות, קשיים כלכליים או בעיה בריאותית חמורה עלולים להציף את מנגנוני ההתמודדות של האדם ולעורר דיכאון.
  • מחלה כרונית. מצבים בריאותיים כרוניים כמו כאבים או מחלות קשות יכולים לעורר דיכאון בשל העומס הרב, הרגשי והפיזי, הנלווה אליהם.
  • מבנה אישיות וגורמים פסיכולוגיים. בכל הנוגע לנטייה לדיכאון, גם מבנה האישיות יכול להשפיע על האדם. נטייה לפסימיות, שאיפה לשלמות, הערכה עצמית נמוכה – כל אלה עלולים לעורר דיכאון. גם דפוסי חשיבה מגבילים ומעכבים וחוסר יכולת להתמודד איתם משפיעים על כך.
  • שינויים הורמונליים שאופייניים לגיל ההתבגרות, להיריון או לגיל המעבר, וכן הפרעות בפעילות של בלוטת התריס משפיעים על מצב הרוח ועלולים לגרום לדיכאון.
  • שימוש בחומרים מזיקים. שימוש בסמים או באלכוהול עלול להשפיע על הכימיה במוח ולהגביר את הסיכון לדיכאון.
  • בידוד חברתי עלול לגרום לדיכאון כיוון שהחיבור לאנשים קרובים והתמיכה שלהם חיוניים לשלומות של כל אדם.
  • טראומות ילדות כמו הזנחה או התעללות מגבירים גם הם את הסיכון לדיכאון בבגרות.
  • דפוסי חשיבה בעייתיים כמו חשיבה שלילית, טורדנית ולא רציונלית יכולים לגרום לדיכאון ואף להחמיר אותו.

חשוב להבין שדיכאון אינו מושפע בדרך כלל מגורם אחד אלא מכמה גורמים שחוברים יחד. יש אנשים שפגיעים יותר, ויש אנשים שפגיעים פחות. הבנת הגורמים הבסיסיים לדיכאון חשובה לתהליכי הטיפול ולהחלמה.

 

איך לזהות דיכאון ותסמינים?

לא פשוט לזהות דיכאון עצמי או דיכאון אצל אחרים כיוון שהוא לא תמיד מובהק וברור. הינה כמה תסמיני דיכאון נפוצים שכדאי לשים לב אליהם:

  • עצב מתמשך או מצב רוח ירוד. מצב רוח ירוד שאינו חולף שבועיים ויותר הוא סימן עיקרי לדיכאון.
  • חוסר עניין או חוסר יכולת ליהנות מפעילויות שונות. חוסר עניין בפעילויות יום־יומיות, בתחביבים או במערכות יחסים מעיד על עצב עמוק או על דיכאון.
  • שינויים בתיאבון או במשקל. ירידה במשקל או עלייה במשקל וכן שינויים בתיאבון יכולים להעיד על בעיה רגשית או על מצוקה רגשית.
  • הפרעות שינה. קשיי הירדמות, נדודי שינה או שינה מוגזמת יכולים להעיד על עצב עמוק ולהעמיק את הדיכאון.
  • עייפות וחוסר אנרגייה. עייפות מתמדת גם לאחר שנת לילה מלאה יכולה להעיד על לאות רגשית ונפשית ולהעיד על דיכאון.
  • תחושות של חוסר ערך או האשמה עצמית. האשמה עצמית שאיננה רציונלית ותחושה של חוסר ערך משפיעות על המצב הרגשי.
  • קשיי ריכוז. קושי להתמקד במשימות ובמטלות, חוסר יכולת לקבל החלטות וקשיי ריכוז וזיכרון מעידים על דיכאון ועל החרפתו.
  • תסמינים פיזיים. כאבים בלתי מוסברים, מיגרנות והפרעות עיכול הם אינדיקציה נוספת לדיכאון.
  • התבודדות. הימנעות מפעילויות חברתיות, ממערכות יחסים, מחברים ומבני משפחה והסתגרות הם סימן לדיכאון.
  • מחשבות אובדניות ועיסוק במוות מעידים על דיכאון בשלבים מתקדמים.

חשוב לציין שלא כל מי שמתמודד עם דיכאון כרוני יחווה את כל התסמינים, וחומרת המצב עלולה להשתנות מאדם לאדם.

 

סוגים שונים של דיכאון

אין תסמינים אחידים לדיכאון; יש סוגים שונים של דיכאון. חשוב להבין את סוג הדיכאון כדי להתאים למטופל את שיטת הטיפול. הינה כמה סוגים נפוצים של דיכאון:

  • הפרעת דיכאון מג'ורי (MDD) – מאופיינת בתסמינים חמורים ומתמשכים, והיא למעשה צורת הדיכאון הכי נפוצה.
  • הפרעת דיכאון מתמשכת (דיסתימיה) – צורה קלה של דיכאון כרוני שנמשך שנתיים לפחות.
  • הפרעה דו־קוטבית – הפרעה הכוללת אפיזודות של דיכאון שבאות לידי ביטוי בתקופות של מאניה או היפו־מאניה.
  • הפרעה רגשית עונתית (SAD) – דיכאון המושפע מעונות השנה וניכר בעיקר בחודשי החורף שבהם אור השמש מועט.
  • דיכאון לאחר לידה – משפיע על אימהות לאחר לידה ומושפע לרוב משינויים הורמונליים בגופן.
  • דיכאון לא טיפוסי – מאופיין בתסמינים שונים כמו תיאבון מוגבר, עודף שינה ושיפור זמני במצב הרוח לנוכח אירועים חיוביים.
  • דיכאון פסיכוטי – דיכאון המלווה בתסמינים פסיכוטיים כמו הזיות או אשליות.
  • דיכאון מצבי או תגובתי – תגובה לאירוע מלחיץ או שינוי קשה בחיים כמו אובדן או טראומה.

חשוב לזהות באיזה דיכאון קליני מדובר כדי להתאים למטופל את הטיפול היעיל ביותר.

דיכאון ותסמיניo

 

אפשר לטפל בדיכאון

הכרה בדיכאון וטיפול בדיכאון הם צעד אמיץ והכרחי בדרך להחלמה. מתמודדים עם דיכאון ותסמינים וזקוקים לעזרה? כך תוכלו לצאת ממעגל הדיכאון:

  • פנו לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. למטפלים, לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים מורשים יש הניסיון והמומחיות לאבחן דיכאון ולטפל בו.
  • דברו עם אנשים שאתם סומכים עליהם. שתפו את רגשותיכם עם בני הזוג, עם החברים הקרובים או עם בני משפחה שיכולים לתת לכם תמיכה רגשית.
  • חפשו אפשרויות טיפול אלטרנטיביות. יש הרבה מטופלים שמוצאים הקלה, החלמה וריפוי בשיטות טיפול אלטרנטיביות כמו NLP, דמיון מודרך, טיפול בקבלה ובמחויבות (ACT), תרפיית קו הזמן, IEMT ועוד.

 

כמה זמן נמשך דיכאון?

רבים שואלים אותי כמה זמן נמשך דיכאון. למרבה הצער, אין לשאלה זאת תשובה חד־משמעית. דיכאון הוא מצב נפשי־רגשי אינדיווידואלי, ומה שנכון לאחד, לא בהכרח נכון לאחר. יש מטופלים שחווים אפיזודה בודדת של דיכאון שנמשך כמה חודשים ועובר, יש אנשים שחווים אפיזודות חוזרות ונשנות, ויש אנשים שסובלים מדיכאון מתמשך במשך זמן רב. דיכאון יכול להיות כרוני ולהימשך שנים רבות ללא הפסקה. משך הדיכאון מושפע מגורמים שונים לרבות סוג הדיכאון, יעילות הטיפול, החוסן האישי של המטופל ומערכת התמיכה שמקיפה אותו. התערבות מוקדמת וטיפול מתאים יכולים לקצר את משך הדיכאון ולשפר את איכות החיים של המטופל. עם זאת, כל מטפל חותר לריפוי מלא ומקפיד לוודא שהמצב הדיכאוני לא יִשְנה. אם אתם מתמודדים עם דיכאון, צרו איתי קשר למרות הקושי. אפשר לטפל בדיכאון ואף לרפא אותו כליל. אך הצעד הראשון תלוי בכם. אל תהססו לעשות אותו.

 

למה חשוב לטפל מוקדם בדיכאון?

כדי לטפל בהצלחה בדיכאון חשוב לזהות אותו, וכדאי לעשות את זה מוקדם ככל האפשר. עיכוב הטיפול עלול להחמיר את התסמינים, לסבך את המצב הרגשי והנפשי ולהאריך את ההחלמה. המומחיות שלי בשיטות טיפול חלופיות יכולה לתת לכם את התמיכה שאתם זקוקים לה, לעזור לכם להתגבר על הדיכאון, לחזור לשלומות מהר ולחיות חיים איכותיים ומספקים.

 

גישה הוליסטית לטיפול בדיכאון

כפי שכבר הבנתם אני מעדיפה את הגישה ההוליסטית לטיפול בדיכאון. זאת משום שהגישה ההוליסטית אינה מתמקדת רק בתסמיני הדיכאון אלא גם ובעיקר בנסיבות שיצרו אותו. למרבה המזל, הגישה ההוליסטית מאפשרת למטופלים להיעזר באנרגייה המרפאת של הטיפולים האלטרנטיביים ומרחיקה אותם משיח מתמשך עם המטפל ועם עצמם, שיח שרק גורם כאב וצער. הינה היתרונות של שיטות הטיפול האלטרנטיביות ההוליסטיות לטיפול בדיכאון:

  • מודעות עצמית. שיטות טיפול אלטרנטיביות הוליסטיות עוזרות למטופלים להבין את הגורמים לדיכאון ולשנות את נקודת מבטם.
  • ויסות רגשי. טכניקות ייחודיות כמו דמיון מודרך ו־NLP עוזרות למטופלים לווסת את רגשותיהם ומפחיתות ביעילות את השפעת הדיכאון על חייהם.
  • הגדרת יעדים. בעזרת הגישה ההוליסטית אפשר לעזור למטופלים להגדיר מטרות ויעדים, להחדיר בהם מוטיבציה להשגתם ובד בבד לנסוך בהם ביטחון עצמי ואמונה ביכולתם.
  • בניית חוסן. בתהליך הטיפול המטופלים מפתחים חוסן שעוזר להם להתמודד עם אתגרי החיים, ומפחיתים את הסיכון להישנות הדיכאון.

 

הקליניקה של מוניקה הרשקוביץ – המרחב הבטוח שלכם

בין שאתם סובלים מדיכאון קליני ובין שאתם מתמודדים עם דיכאון ותסמינים פיזיים, מומלץ לא להזניח את הבעיה. יש לחפש אפיקי טיפול מתאימים ונכונים. נכון, לא פשוט להודות בדיכאון, ולא פשוט לבקש עזרה, אך זה חיוני אם אתם רוצים להשיב את האיזון לחייכם ולחיות חיים פעילים, מועילים וטובים.

הקליניקה שלי היא המרחב הבטוח שלכם, ואני מזמינה אתכם לטפל בדיכאון בדרך אחרת, אישית יותר, מכילה יותר, תומכת יותר ויעילה יותר. כאן תוכלו להתנסות בשיטות טיפול חלופיות ולמצוא מזור והקלה. הינה כמה משיטות הטיפול המובילות המשמשות אותי ואת המטופלים שלי בקליניקה.

  • IEMT – שחרור מהיר מרגשות ומחשבות באמצעות טכניקות שונות המבוססות על עבודה בילטרלית, עבודה עם שתי האונות של המח בו-זמנית.
  • תכנות נירו־לשוני (NLP). טכניקת NLP עוזרת לאנשים לתכנת מחדש את דפוסי חשיבתם והתנהגותם, לאמץ שיח פנימי חיובי, מכיל ותומך ולהניע שינויים חיוביים בחיים.
  • דמיון מודרך. שיטה זו משתמשת בהחזיה ובחוויות חושיות כדי לנהל מתח, להתמודד עם חרדה ולטפל בתסמיני דיכאון.
  • טיפול בקבלה ובמחויבות (ACT). שיטת אקט עוזרת למטופלים לקבל את רגשותיהם ואת מחשבותיהם ולהתחייב לעשייה יעילה המבוססת על ערכים אישיים, עקרונות ומטרות ומניעה שינויים חיוביים בחיים.
  • תרפיית קו הזמן. גישה טיפולית שמסייעת למטופלים לשחרר רגשות שליליים ואמונות מגבילות ולחולל שינוי חיובי מובהק בחייהם.

הטיפולים האלטרנטיביים השונים שתוכלו להתוודע אליהם כאן, בקליניקה שלי, כבר עזרו למטופלים רבים להתגבר על הדיכאון ולחיות חיים מספקים. גם אתם יכולים לנצח את הדיכאון; גם לכם מגיע לחיות חיים מספקים. אל תהססו, דברו איתי היום.

 

הדרך לעתיד בהיר יותר

אם אתם מתמודדים עם דיכאון או מכירים מישהו שסובל מדיכאון, זכרו שתמיד אפשר לקבל עזרה, להתמודד, להתגבר ולהירפא. זיהוי של תסמיני הדיכאון ופנייה לעזרה מקצועית הם הצעדים הראשונים בדרך להחלמה מלאה. אז אל תתנו לדיכאון לשלוט בכם ולנהל את חייכם. דברו איתי ועשו את הצעד הראשון בדרך לעתיד בהיר יותר.

נכון, דיכאון הוא מצב נפשי־רגשי מאתגר ולעתים נדמה שהמלחמה בו מתישה, אך הוא אינו בלתי מנוצח. יש לכם הכוח ותעצומות הנפש לנצח את הדיכאון, אז צרו איתי קשר. הדיכאון הוא מכשול שאפשר להתגבר עליו, ואני רוצה ויכולה לעזור לכם בכך.

מוניקה הרשקוביץ
מוניקה הרשקוביץ

מוניקה הרשקוביץ, מטפלת מוסמכת ב- NLP, דמיון מודרך, תטא הילינג ואקסס בארס.
מאמנת אישית ועסקית במסגרת של אחד על אחד, או בקבוצה.
מגשרת בעלת הסמכה מטעם אוניברסיטת חיפה, הנהלת בתי-המשפט ומשרד המשפטים.
בעלת ניסיון רב בטיפול, ליווי, הדרכה ואימון ממוקד תוצאות וכן בהדרכת מאמנים אישיים והכשרתם.

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם