מהו דימוי עצמי נמוך ואיך משפרים אותו?

דימוי עצמי

הדימוי העצמי מבטא את הדעה שלנו על עצמנו ואת הקשר שלנו עם עצמנו; הוא סך כל המחשבות והרגשות שיש לנו לגבי עצמנו; הוא משפיע על ההתנהגות שלנו כלפי עצמנו וכלפי אחרים ובמיוחד על ההתנהגות שלנו בחברה. הדימוי העצמי שלנו יכול להיות גבוה, אך הוא גם יכול להיות נמוך, ואפשר לזהות אותו לפי ההתנהלות שלנו בחיינו האישיים ולפי ההתנהלות שלנו בעולם. אנשים עם דימוי עצמי גבוה הם אנשים שבטוחים בעצמם, ויש להם כלים להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים להם.

קשה יותר לזהות דימוי עצמי נמוך, כיוון שהדימוי העצמי הנמוך לרוב מתבטא בביישנות ובצניעות אך לעיתים יכול לבוא לידי ביטוי גם בהתנהגות מוחצנת, קולנית ואף תוקפנית., לא פשוט להימצא בחברת הביישנים הצנועים האלה ולתקשר עימם, ובאותה מידה, לא פשוט להימצא בחברת בעלי ההתנהגות המוחצנת.  היות ולא קל לזהות דימוי עצמי נמוך אצל אחרים, במקרים רבים רק אנשים שסובלים מדימוי עצמי נמוך, יכולים לזהות את הבעיה ולהחליט אם לפנות לעזרה ומתי. ואולם מעטים בוחרים לעשות זאת בגלל פחדים, עכבות, בושה וכן, גם בגלל…

דימוי עצמי נמוך. השלב הראשון בהתמודדות הוא כמובן לזהות את הבעיה ולהודות בה. השלב השני הוא להבין את הבעיה. השלב השלישי הוא להושיט יד ולבקש עזרה. אך רגע לפני שמושיטים יד לעזרה, בואו נבין מהו דימוי עצמי נמוך, ואיך לשפר אותו.

 

למה הדימוי העצמי שלנו נמוך?

דימוי עצמי נמוך נגרם מסיבות רבות, ולרוב סיבה אחת משפיעה על סיבה אחרת ומחוללת סיבה נוספת. הינה כמה גורמים עיקריים לדימוי עצמי נמוך:

  • טראומות ילדות – חוויות רגשיות קשות או טראומות ילדות כמו התעללות רגשית או פיזית, הזנחה, דחייה או ביקורת גורמות לדימוי עצמי נמוך שהולך ומתעצם ככל שהשנים חולפות.
  • לחצים חברתיים ותרבותיים – הלחץ לעמוד בסטנדרטים של יופי, של הצלחה או של הישגים עלול לגרום לתחושת חוסר יכולת, חוסר מסוגלות או חוסר התאמה ולדימוי עצמי נמוך.
  • התבוננות באחרים: התבוננות מתמדת באחרים והשוואה בינינו ובין אחרים עלולה לעורר תחושות של כישלון ובושה ולגרום לדימוי עצמי נמוך.
  • דיבור עצמי שלילי – ביקורת עצמית, שיפוט עצמי, הלקאה עצמית ודיבור עצמי שלילי לא רק מזיקים לרגש ולנפש אלא גם פוגעים בדימוי העצמי.
  • בעיות נפשיות ורגשיות – בעיות כמו דיכאון, חרדה או הפרעות אישיות משפיעות מאוד על הדימוי העצמי.

חשוב לזכור שכולנו שונים, ויש גורמים רבים שמשפיעים על הדימוי העצמי ופוגעים בו. אם אתם מודעים לדימוי העצמי הנמוך שלכם, לפני שאתם מחפשים עזרה מקצועית, נסו להבין את עצמכם ולברר ביניכם ובין עצמכם למה הדימוי העצמי שלכם נמוך, ומה אתם יכולים לעשות כדי לשפר אותו. דברו עם עצמכם בחמלה ובאהבה. אל תבקרו את עצמכם ואל תשפטו את עצמכם. השינוי צריך להתחיל מכם, והוא אכן יתחיל מכם אם תחליטו שהגיע זמן לשינוי.

טיפול בדימוי עצמי נמוך

 

איך דימוי נמוך משפיע על החיים שלנו?

דימוי עצמי נמוך משפיע על כל היבט מהיבטי חיינו, על עולמנו הפנימי וגם על עולמנו החיצוני. הוא מזיק לנו ופוגע בנו גם אם אנחנו מתקשים להודות בכך. כך אנחנו מושפעים מדימוי עצמי נמוך:

  • מערכות יחסים – דימוי עצמי נמוך מפריע לנו לפתח מערכות יחסים בריאות ולשמר אותן. אנחנו נאבקים בתחושות של חוסר ערך או של פחד מדחייה ומתקשים לפתח אמון באחרים או להביע את עצמנו בכנות.
  • יכולות לימודיות – דימוי עצמי נמוך משפיע על היכולות הלימודיות שלנו בבית הספר, באוניברסיטה ובעבודה. אנחנו מפקפקים ביכולות שלנו ונוטים לדחות משימות ולהימנע מאתגרים.
  • בריאות נפשית – דימוי עצמי נמוך עלול לחולל בעיות נפשיות או רגשיות כמו דיכאון, חרדה ומתח. אנחנו סובלים ממחשבות שליליות ומרגשות שליליים שמובילים לחוסר אונים ולחוסר תקווה.
  • בריאות גופנית – דימוי עצמי נמוך משפיע גם על בריאותנו הגופנית. אנשים שסובלים מדימוי עצמי נמוך נוטים לאכילת יתר מצד אחד אך חוששים לעסוק בפעילות גופנית מצד שני, ובריאותם נפגעת.
  • אמונות מגבילות – דימוי עצמי נמוך עלול להטמיע בנו אמונות מגבילות שמפריעות לנו להגדיר מטרות, להגשים חלומות או ליטול סיכונים. האמונות המגבילות הללו מקבעות אותנו ולא מאפשרות לנו להתקדם בחיינו האישיים או המקצועיים.

חשוב לזכור שדימוי עצמי נמוך איננו מצב קבוע ואפשר לטפל בו. יש גישות טיפוליות רבות שיכולות לעזור לנו לשפר את התחושות שלנו כלפי עצמנו ואת רווחתנו הרגשית, הנפשית והפיזית.

 

גישות טיפוליות להתמודדות עם דימוי עצמי נמוך

יש גישות טיפוליות רבות שמתאימות לטיפול בדימוי עצמי נמוך. לפעמים די בגישה טיפולית אחת ולעיתים אפשר לשלב טכניקות מכמה גישות או מכמה דיסציפלינות. כדי לבחור בגישה המתאימה לכל מטופל אני נפגשת עם המטופלים בקליניקה, משוחחת איתם ארוכות ובוחרת, יחד עמם, בגישה שתועיל להם. הינה כמה גישות טיפוליות נפוצות:

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי, CBT– טיפול באמצעות שיח המסייע למטופלים לזהות דפוסים שליליים של חשיבה ושל התנהגות שפוגעים בדימוי העצמי, ולשנות אותם.
  • טיפול בקבלה ובמחויבות, ACT – טיפול באמצעות שיח המלמד מטופלים לפתח גמישות מחשבתית ולקבל את מחשבותיהם ואת רגשותיהם, לזהות את הערכים שלהם ולפעול להשגת מטרותיהם על אף המחשבות והרגשות השליליים.
  • תכנות נירו־לשוני, NLP – טכניקה שמטרתה לתכנת מחדש דפוסי חשיבה ותקשורת כדי לנטרל התנהגות שלילית ולבסס תשתית להתנהגות חיובית ולשינוי מהותי בחיים.
  • טיפול בציר הזמן – טיפול שמתבונן בחוויות העבר ומתכנת מחדש את הרגשות השליליים הנלווים אליהן. טיפול בציר הזמן עוזר לאנשים לשחרר אמונות שליליות ורגשות שליליים שפוגעים בדימוי העצמי.
  • תטא הילינג – טכניקה רוחנית־אנרגטית שמשחררת אמונות מגבילות ורגשות שליליים. טיפול בתטא הילינג משפיע על גלי המוח, יוצר הרפיה עמוקה ומעורר יצירתיות וחדוות חיים.
  • מיינדפולנס – טכניקה הכוללת נוכחות ומודעות להווה ללא שיפוט. מיינדפולנס מסייע למטופלים להיות מודעים למחשבותיהם ולרגשותיהם, לקבל אותם ואת עצמם ולחמול על עצמם.

 

חשוב לציין שכולנו שונים, וגישה טיפולית שמתאימה לאחד איננה בהכרח מתאימה לאחר. כדי להחליט על הגישה הטיפולית המתאימה יש להגיע לפגישת היכרות איתי בקליניקה, לעבור אבחון וליישם את השיטה הטיפולית שמתאימה לקשיים האישיים, לצרכים האישיים, ליעדים האישיים וליכולות האישיות.

מוכנים להתמודד עם הדימוי העצמי הנמוך? אומנם אפשר לעשות את זה לבד, אך הרבה יותר טוב, נעים ואפקטיבי לעשות את זה ביחד. אתם מוזמנים ליצור איתי קשר ולהתחיל בתהליך שישנה את מהלך חייכם לטובה. אני מחכה לכם.

שתפו את העמוד:

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם