זוגיות אחרי לידה

זוגיות אחרי לידה

זוגיות הינה שותפות נפלאה, איתנה ומאחדת, המבוססת על ערכים עמוקים.

ערכים כמו אהבה, שוויון והדדיות, אינטימיות, נתינה, קבלה והכלה, מחויבות ונאמנות, כבוד והערכה. ערכים המהווים את הבסיס היציב לכל זוגיות בריאה ועוגן חזק להתמודדות עם כל אתגר, מבית ומחוץ.

התינוק המושלם שמצטרף לזוגיות הקיימת, ממלא את הבית באושר ושמחה, אך יחד עם זאת, קורא תיגר על ההתנהלות הזוגית, שהייתה קיימת לפני בואו.

ה"זוג" הופך להיות "משפחה"

זוגיות אחרי לידה מקבלת מימד נוסף, מימד של "הורות", והופכת להיות חלק ממשהו רחב יותר.

מטבעם, שינויים ואתגרים יוצרים טלטלות. כאשר הבסיס איתן ויציב, המערכת הזוגית תדע לצלוח אותן. הסוד הוא, לאפשר לכל מה שטוב בזוגיות להתקיים לצד המערכת הגדולה יותר – המשפחה.

בתקופה הראשונה שלאחר הלידה והגעתו של התינוק וההורים הטריים הביתה, יש לרוב התנהלות "עד הוק". כלומר, עושים את מה שצריך באותו רגע, ללא תכנון.

התנהלות זו נובעת מהמעבר החד ממסגרת זוגית למסגרת משפחתית.

המעבר למסגרת הרחבה, המשפחה, מלווה בקשיים גשמיים ונפשיים של כל אחד מבני-הזוג.

להלן מספר ביטויים לקשיים בזוגיות לאחר לידה:

  • זוגיות אחרי לידה מאופיינת בעייפות פיסית (בעיקר של האם) – עייפות, כאבים ודימומים אחרי מאמץ הלידה, מחסור בשעות שינה, התמקדות בגידול הילד וסיפוק צרכיו כל רגע כמעט, לאורך כל היום והלילה.
  • עייפות נפשית כתוצאה מלחץ, מצוקה, חרדה, חוסר אונים, דיכאון אחרי לידה ותחושת הזנחה (אצל האב).
  • תקשורת זוגית לקויה אשר נגרמת כתוצאה מהקשיים הפיסיים והנפשיים, שהוזכרו לעיל, ומהתמקדות תקשורתית בצורכי התינוק (מי יחליף, מי יאכיל, מתי לקלח).
  • מחסור בתקשורת זוגית עלולה לגרור אחריה חוסר הזדהות רגשית של בני-הזוג אחד לשני, כעסים, תסכולים ותחושת ריחוק וניתוק.
  • מחסור באינטימיות רגשית ופיסית.
  • חוסר התאמה בקצב החזרה לשגרת החיים, למפגשים משפחתיים וחברתיים ולעשייה אחרת בבית ומחוצה לו.
  • העדר הסכמה בנוגע להקניית חינוך, ערכים וגבולות לרך הנולד (האם להרים את התינוק על הידיים בכל פעם שהוא בוכה).

ההתמודדות עם הקשיים הנ"ל, המתקיימים במישורים מקבילים בו זמנית, אינה פשוטה.

ריחוק בזוגיות אחרי לידה

לעיתים, כתוצאה מהעומס הפיסי והרגשי, המוטל על כל אחד מבני הזוג, נוצר ריחוק במקום ששרתה בו הרמוניה ותחושת קרבה ושותפות. כך שבנוסף להסתגלות למציאות החיים החדשה ולישות החדשה והיקרה שיש לטפל בה, ולדאוג ולצרכיה, חש כל אחד מבני הזוג, שהוא לבד במערכה, במקום שהיה בו "יחד". הזוגיות, שהיא הבסיס הרחב והיציב של המשפחה, נדחקת הצידה.

ריחוק בזוגיות לאחר לידה

מה עושים עם קשיים בזוגיות אחרי לידה?

  • בדומה לשינוי הנעשה במבנה, כדי לייצב את שגרת החיים החדשה, וליצור אווירה רגועה ונינוחה, ראשית יש לחזק את היסודות, את הזוגיות.
  • שתוף פעולה של שני בני-הזוג, מאמץ משותף, שיח פתוח וכן ותמיכה אחד בשני, יקלו על כל אחד מבני-הזוג ועושיים להפחית משמעותית קשיים בזוגיות אחרי לידה, הן מההיבט הפיסי והן מההיבט הרגשי, ויצרו את התנאים להפיכת הריחוק לקרבה.
  • אחד הדברים, שכל אחד מההורים הטריים יכול לעשות, הוא לקחת חלק בטיפול בתינוק ולשתף אחד את השני בחוויות הנפלאות שבהתפתחותו. עשייה משותפת ותמיכה הדדית יאפשרו מקום לתקשורת פתוחה, להזדהות רגשית ולהחזרת האינטימיות, שהיא אחד מעמודי התווך של הזוגיות.
  • שיתוף פעולה נכון ועבודת צוות של שני בני-הזוג, מאפשרים תוצאה משמעותית וחזקה לכל אחד מהם, ולמערכת הזוגית כאחד. האם תוכל לנוח ולהחליף כוחות והאב יוכל להרגיש חלק מהותי גם כן, דבר שיכול להפחית באופן משמעותי מתחושת ההזנחה, אשר חלק מהאבות חשים.
  • יחד באהבה ומתוך כבוד והערכה זה לזה, לאפשר מקום לנתינה ולתרומה האישית של כל אחד מבני-הזוג, בתוך המשפחה. ככל שכל אחד מבני-הזוג מעורב יותר, מעשית ורגשית, כך העולם המשותף יהיה הרמוני יותר ותהיה בו המון עוצמה, קבלה והכלה.

 

במידה ואתם חווים קשיים בזוגיות אחרי לידה, אני מזמינה אתכם לצור איתי קשר וביחד ננסה לייצב וליצור אווירה רגועה יותר, לחזק את התקשורת ולהעצים את הזוגיות.

מוניקה הרשקוביץ
מוניקה הרשקוביץ

מוניקה הרשקוביץ, מטפלת מוסמכת ב- NLP, דמיון מודרך, תטא הילינג ואקסס בארס.
מאמנת אישית ועסקית במסגרת של אחד על אחד, או בקבוצה.
מגשרת בעלת הסמכה מטעם אוניברסיטת חיפה, הנהלת בתי-המשפט ומשרד המשפטים.
בעלת ניסיון רב בטיפול, ליווי, הדרכה ואימון ממוקד תוצאות וכן בהדרכת מאמנים אישיים והכשרתם.

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם