אכילה רגשית – סיבות ודרכי טיפול

אכילה רגשית

אכילה רגשית היא בעיה נפוצה שרבים מתמודדים איתה ולעיתים קרובות בלי להיות מודעים לה. אכילה רגשית אינה מושפעת מתחושת רעב אלא ממצבים רגשיים מורכבים להכלה, בין אם הם קשיים רגשיים ובין אם אלה רגשות טובים ומרגשים, ומתבטאת בבולמוסי אכילה בכל שעות היום והלילה. אפשר לומר שאכילה רגשית מתפתחת כמנגנון להתמודדות עם רגשות לא פשוטים להכלה ביניהם, קשיים רגשיים דוגמת מתחים, חרדות ובעיות רגשיות שאינן מודעות ומהצד השני של המתרס התרגשות, שמחה ואושר בעצימות.

אף על פי שאכילה רגשית נראית כהרגל שאינו מזיק, יש לה השלכות שליליות כמו עלייה במשקל, דימוי גוף בעייתי ויחסים לא בריאים עם אוכל. אכילה רגשית שאינה מטופלת יכולה להחמיר את הבעיות הרגשיות, ליצור בעיות בריאותיות ולהעמיק את ההתנהגות המזיקה.

כדי לטפל באכילה רגשית צריך לזהות את הגורמים לה; צריך לגרום למי שסובל ממנה, להבין שיש לו בעיה; וצריך להתאים לו טיפול רגשי מעמיק ויעיל. סובלים מאכילה רגשית או מכירים מישהו שסובל מאכילה רגשית? אתם לא לבד. הכרה בבעיה היא השלב הראשון והחשוב ביותר בדרך לריפוי. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על אכילה רגשית.

 

מהי אכילה רגשית?

אכילה רגשית היא בעיה רגשית מורכבת. לרוב היא אינה מורגשת ואינה מובנת. היא מתבטאת בבולמוסי אכילה שלכאורה מספקים צורך רגשי אך למעשה רק מעמיקים את הצורך ומחמירים את המצב הרגשי. אכילה רגשית היא תגובה למתחים, ללחצים, לחרדות, לעצב ולכל רגש שלילי אחר שאינו מודע ואינו מטופל, כמו גם לרגשות טובים בעצימות גבוהה. אף על פי שאכילה רגשית היא התנהגות נפוצה, חשוב להבין שהיא אינה נשלטת.

אנשים שמתמודדים עם אכילה רגשית נזקקים להבנה ולחמלה בין אם הם ילדים, ובין אם הם מבוגרים. בשבילם האוכל הוא נחמה, הסחת הדעת ממוצקה רגשית ומהתמודדות איתה ולעיתים קרובות גם מאי יכולת להכיל ולהתמודד עם רגש טוב בעוצמה גבוהה. ילדים יאכלו אם הם סובלים או מרגישים מוטרדים, בודדים, משועממים או מאושרים. מבוגרים יאכלו אם הם מרגישים בודדים, לחוצים, עצובים, כעוסים, אבודים, מדוכאים או שמחים. חשוב שהורים, קרובי משפחה, בני זוג ומטפלים ישימו לב לשימוש הבעייתי באוכל ויעזרו ליקיריהם למצוא פתרונות טיפוליים באמפתיה ובאהבה.

גם לילדים וגם למבוגרים כדאי ללמוד כיצד להיות מודעים לרגשותיהם, להכיר בהם ולהתמודד איתם בצורה בריאה בלי לפתח תלות באוכל או בכל סיפוק רגשי או פיזי אחר.

 

תסמיני אכילה רגשית

תסמיני אכילה רגשית באים לידי ביטוי בבולמוסי אכילה בכל שעות היום והלילה. בולמוסי האכילה הם בלתי נשלטים. הם כביכול עוזרים להתמודד עם רגשות מציפים, – קשים או טובים, להסוות אותם, להכחיש אותם או להתעלם מהם. אך הם לא עוזרים כלל; להפך, הם רק מעמיקים את הקשיים הרגשיים. אכילה רגשית עלולה לגרום  לבעיות בריאותיות ולהשמנה, פוגעת בדימוי הגוף ומעמיקה את המצוקה הרגשית.

הבנת הבעיה היא הצעד הראשון להחלמה. זיהוי הטריגרים לאכילה הרגשית ומתן מענה מדויק והולם לטריגרים הללו, מרפאים אותם ושמים סוף לבולמוסי האכילה. אל תתמודדו עם אכילה רגשית לבד; חפשו תמיכה ועזרה מקצועית. התהליך הטיפולי מותאם לקשיים הרגשיים שלכם ולצרכים שלכם. אפשר לטפל באכילה רגשית ולחיות חיים בריאים, מלאים ומספקים; ואתם ראויים לכך.

 

הסיבות לאכילה רגשית

לאכילה רגשית יש הרבה סיבות. לילדים אוכל הוא מקור לנחמה או להסחת הדעת ממוצפות רגשית. אם ילדים מרגישים מוטרדים, עצובים, בודדים או לחילופין, יחושו רגש טוב בעוצמה גבוהה, הם יחפשו נחמה בחטיפים או בממתקים. הורים צריכים לשים לב לדפוס ההתנהגות הזה ולעזור לילדים למצוא דרכים חלופיות להתמודד עם מוצפות רגשית ולטפח מערכת יחסים בריאה עם אוכל.

למבוגרים אוכל נותן סיפוק רגשי ופיזי. אם מבוגרים מרגישים מוטרדים, מדוכאים, לחוצים, בודדים או מלאים ברגש טוב בעוצמה גבוהה, הם יתנפלו על המקרר ויאכלו את תכולתו ללא שליטה. הם, בדרך כלל, יעשו את זה בשעות הלילה כשכולם ישנים כדי שאף אחד לא יראה אותם או ידע על המוצפות הרגשית שלהם. קרובי משפחה ובני זוג צריכים לשים לב לדפוסי ההתנהגות האלה ולדבר על כך.

תשומת לב לסימפטומים של האכילה רגשית היא צעד חשוב בדרך להבנת הסיבות לה ולריפוי. התקף אכילה בלתי נשלט, אכילה שמסיחה את הדעת מתחושות, מרגשות ומקשיים והתמכרות לאוכל הם התסמינים העיקריים לאכילה רגשית. תסמינים אלה עלולים להחמיר את הבריאות הפיזית והנפשית ולהעמיק את המצוקה. סיבות נוספות לאכילה רגשית הן חוסר יכולת לווסת רגשות, דימוי גוף בעייתי, טראומה או התעללות קשה, לחץ חברתי, סטרס, חרדות, דאגות, פחדים, דיכאון, בדידות ואף שעמום. חשוב להבין שאכילה רגשית מוּנעת מבעיות רגשיות עמוקות שאינן מודעות. טיפול באכילה רגשית מתחיל בזיהוי הבעיות הרגשיות, בהעלאתן למודעות ובמתן מענה הולם.

 

איך לזהות אכילה רגשית?

אכילה רגשית משפיעה על אנשים בכל הגילים. חשוב לזהות אותה כדי להושיט עזרה ולהאיץ תהליכי ריפוי והחלמה. כך תזהו תסמיני אכילה רגשית:

  • חיפוש נחמה וסיפוק באוכל, בדרך כלל במאכלים מתוקים. אכילה רגשית אצל ילדים ומבוגרים כאחד מתאפיינת בהישענות על חטיפים וממתקים.
  • חוסר מודעות להתקפי אכילה או אכילה סתמית חסרת מחשבה.
  • תשוקה בלתי נשלטת לאוכל ותחושת סיפוק ורגיעה זמנית לאחר בולמוס האכילה.
  • שינויים בהרגלי האכילה, אכילה בכל שעות היום ובמיוחד בשעות הלילה.
  • רגשי אשמה לאחר בולמוס האכילה.

חשוב לזהות את דפוסי ההתנהגות הבעייתיים האלה, אך צריך להבין שמי שמתמודד עם אכילה רגשית, בדרך כלל לא יצליח לזהות אותם בעצמו ואף ימצא סיבות רציונליות לאכילה. אם אתם סובלים מאכילה רגשית ומודעים לכך, חפשו עזרה והתחילו בתהליך טיפולי־רגשי; אם מישהו מיקיריכם סובל מאכילה רגשית, הכילו אותו באהבה ובחמלה והושיטו לו עזרה.

תסמיני אכילה רגשית

 

איך להתמודד עם אכילה רגשית?

אחרי שהבנו מה זה אכילה רגשית, נחפש דרכים להתמודד איתה. הינה כמה דרכי התמודדות יעילות:

  • פיתוח מודעות רגשית – כדי להתמודד עם אכילה רגשית כדאי לפתח מודעות לרגשות האישיים העמוקים ביותר ולטריגרים המובילים לאכילה רגשית. מרגישים תשוקה עזה לאוכל? שבו עם עצמכם כמה דקות; שימו לב לתחושות שלכם ולרגשותיכם; כתבו עליהם ביומן; עקבו אחר דפוסי האכילה ואחר הרגשות שנלווים לה. דברו עם אדם קרוב או עם מטפל רגשי. אל תישארו עם זה לבד.
  • מצאו דרכים חלופיות להתמודד עם הרגשות – אם אתם חרדים, לחוצים, מדוכאים, מרוגזים ואפילו מאושרים בעוצמה שאתם מתקשים להכיל, הרגישו את הרגשות וחפשו דרכים חלופיות לעבד אותם. טיפול באכילה רגשית כולל ספורט, תרגילי נשימה, מדיטציה או תחביבים שמרגיעים ומאזנים אתכם.
  • תרגלו אכילה מודעת – אכילה מודעת היא נוכחות מלאה בזמן האכילה. אכלו לעט, לעסו היטב, שימו לב לטעם של האוכל, שימו לב לאיתותי הגוף – האם אתם רעבים? האם אתם שבעים? היו מודעים לרגשותיכם לפני האכילה, בזמן האכילה ולאחריה.
  • בקשו תמיכה – דברו עם האנשים הקרובים אליכם; בקשו מהם תמיכה ועזרה. חפשו סיוע מקצועי. תהליך טיפולי־רגשי יכול לעזור לכם להתמודד עם הבעיה ולהתגבר עליה.
  • דאגו לשלומות שלכם – הרווחה הרגשית־הנפשית־הפיזית שלכם היא הדבר החשוב ביותר לכם בזמן זה. עסקו בפעילויות פנאי מהנות, הקפידו על שינה איכותית, עסקו בפעילות גופנית ואכלו מנות מוגדרות בשעות סדירות.

 

זכרו שלעיתים, לוקח זמן להתגבר על אכילה רגשית. אפשרו לעצמכם את הזמן לו אתם זקוקים ועודדו את עצמכם לכל אורך הדרך. אתם יכולים לפתח מערכת יחסים בריאה עם האוכל וגם עם הרגשות שלכם, מציפים ככל שיהיו.

 

טיפול רגשי באכילה רגשית עם מוניקה הרשקוביץ

אחרי שהבנו כמה חשוב להרגיש לעומק את הרגשות ולהבין את השפעותיהם עלינו, בין אם הרגשות מציפים, קשים או טובים בעוצמה גבוהה וקשה להכלה, אני מזמינה אתכם לתהליך תומך וחומל, עדין ויחד עם זאת עמוק. תהליך טיפול רגשי במרחב הבטוח של הקליניקה שלי. אתם לא לבד, ואין סיבה שתתמודדו לבד בתהליך המאתגר הזה.

מוכנים לפנות מקום וזמן לעצמכם ולהתבונן בעולמכם הפנימי? מוכנים להביע את רגשותיכם בדרכים אחרות – מועילות, תומכות ומכילות? מוכנים להחליף את התשוקה לאוכל בתשוקה לחיים בריאים, טובים ומספקים? אם כן, אני כאן בשבילכם תמיד. דברו איתי.

עשו את הצעד הראשון לשינוי בחיים שלכם
השאירו פרטים ואחזור בהקדם

תוכן עניינים

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם