טיפול בחרדות

טיפול בחרדות
מוניקה הרשקוביץ​
מאת: מוניקה הרשקוביץ

מטפלת מוסמכת ב-NLP, דמיון מודרך, תטא הילינג, אקסס בארס, ומגשרת מוסמכת. עם ניסיון עשיר בטיפול ואימון אישי ועסקי, מוניקה מציעה ליווי ממוקד תוצאות באופן אישי.

בעולם הדינמי, התובעני והמלחיץ שלנו, חרדה היא בעיה שכיחה למדי. היא משפיעה על אנשים בכל המגזרים ובכל הגילים. ברבות השנים התפתחו שיטות חלופיות לטיפול בחרדות, והן הולכות וצוברות תאוצה וביקוש בקרב מטופלים רבים שרוצים ללמוד איך להחזיר את השליטה לחייהם, להתמודד עם החרדה, להתגבר עליה ולחיות חיים איכותיים.

ולכן טיפול בחרדות כולל לא רק את זיהוי הגורמים לחרדות, אלא גם ניהול יעיל שלהן. במאמר זה נברר מהי חרדה, נבין למה אנחנו חרדים, למה הילדים שלנו חרדים, ואיך לטפל בחרדה ביעילות ולחיות חיים איכותיים וטובים. סובלים מחרדות? אתם לא לבד, והעזרה בדרך. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על טיפול בחרדות.

 

 

מהי חרדה?

חרדה היא תגובה טבעית ללחץ ולמצבי לחץ. היא כוללת דאגות, פחדים וחששות ומתבטאת בתסמינים פיזיים קלים או חמורים שעלולים לפגוע באיכות החיים. לכל התקף חרדה יש טריגר, והוא יכול להיות פשוט כמו הכנות להצגת מצגת חשובה בעבודה או מורכב כמו עימות עם חבר, קרוב משפחה או בן זוג.

למעשה חרדה היא תוצר של מנגנון הישרדותי טבעי. היא דרכו של המוח להזהיר אותנו מפני סכנות קרבות ומפני איומים ממשיים כדי שניערך להם ונגן על עצמנו. עם זאת, אפשר לומר שבתקופה המודרנית – ובמיוחד בעולם המערבי – המנגנון הטבעי הזה עובד שעות נוספות וקצת יצא משליטה. 

אם תחושות החרדה נעשות מוגזמות או מפריעות להתנהלות היום־יומית שלנו, הן סימן מובהק להפרעת חרדה.

הפרעת חרדה היא ההפרעה הנפוצה ביותר בעולם. היא משפיעה על עשרות מיליוני מבוגרים וילדים מדי שנה. הפרעת חרדה מתבטאת בהתקפי פניקה, בהפרעת טורדנות כפייתית, בפוביות למיניהן ובתסמינים גופניים רבים.

 

 

תסמינים נפוצים לחרדה

התקפי חרדה ופאניקה מתבטאים במגוון של תסמינים פיזיים, רגשיים וקוגניטיביים.

  • מבחינה פיזית, אנשים חווים לעיתים קרובות דופק מהיר, קוצר נשימה, לחץ בחזה ורעד. הזעה, סחרחורת ובחילה הם גם שכיחים.
  • מבחינה רגשית, חרדה יכולה להוביל לתחושות של חוסר שקט, חשש ותחושת אימה מתמשכת.
  • תסמינים קוגניטיביים עשויים לכלול קשיי ריכוז, מחשבות מרהיבות ומצב ערנות מוגבר.

במהלך התקף פאניקה, שהוא התחלה אינטנסיבית ופתאומית של חרדה, אנשים עלולים להיתקל בפחד מכריע, תחושת אבדון מתקרב ורצון לברוח מהמצב.

חשוב לציין שהחומרה והשילוב של התסמינים יכולים להשתנות בין אנשים, ומומלץ לפנות לעזרה מקצועית לאבחון מדויק וניהול יעיל של הפרעות חרדה ופאניקה.

אף על פי שחרדה מזדמנת היא חוויה נורמלית למדי, אם היא נעשית כרונית ומשפיעה על חיי היום־יום שלנו, איכות החיים שלנו נפגעת, ואנחנו ניזוקים. ולכן לא מומלץ להזניח הפרעות חרדה, ורצוי להתמודד איתן, לפנות למטפל מקצועי ולקבל טיפול בחרדה.

יש שיטות טיפוליות רבות לחרדה, ולאמיתו של דבר הן חלופות ראויות לפסיכותרפיה המסורתית ויעילות ממנה בהרבה. עם תמיכה נכונה וטיפול אישי תוכלו ללמוד איך לנהל את החרדה שלכם ואף לשחררה לחלוטין ולהחזיר את השליטה לחייכם.

 

 

למה אנחנו חרדים?

יש גורמים רבים לחרדה. לעיתים חרדה נגרמת מאירוע קשה, מחוויה אישית מורכבת או מטראומה, ולעיתים היא מושפעת מלחצים סביבתיים, מאירועים עולמיים שאין לנו שליטה עליהם, ממבנה גנטי, מהיסטוריה משפחתית, ממצב רפואי ובהרבה מקרים מתסריטים מפחידים שרצים לנו בראש ואין להם בהכרח תפיסה במציאות.

 

בואו נברר מהם הסיבות הבסיסיות לחרדה:

  • טראומה – אנשים שחוו טראומה או התעללות קשה ומתקשים להתמודד איתן או לטפל בהן, מוּעדים להפרעות חרדה.
  • מצבים סביבתיים – חיים אינטנסיביים ומלאי לחצים, בידוד חברתי, אירועים עולמיים, עוני ובדידות יכולים לגרום לחרדה.
  • חומרים מזיקים – סמים ואלכוהול עלולים לעורר הפרעות חרדה גם בזמן השימוש וגם בתהליך הגמילה.
  • גנטיקה – נטייה גנטית והיסטוריה משפחתית עלולות להפריע לאדם להתמודד עם מצבי לחץ, עם מתח ועם חרדה ולהאיץ התפתחות של הפרעות חרדה.
  • חוסר איזון מולקולרי – הפרעות בתפקוד הנירוטרנסמיטרים, המעבירים העצביים המווסתים את הרגשות בגופנו, עלולות לעורר הפרעות חרדה והתקפי חרדה.
 

חשוב לציין שחרדה יכולה להיות תסמין של מצבים רפואיים מורכבים כמו הפרעות בבלוטת התריס או בעיות לב. אם אתם חווים תסמיני חרדה, טיפול בחרדות יכול לעזור לכם להתגבר עליהם ולהשיב את חייכם למסלולם התקין.

 

 

איך מטפלים בחרדה?

לא פשוט לחיות עם חרדה, וכל מי שחווה הפרעות חרדה מתמשכות, יודע זאת. אם החרדה איננה מטופלת, היא יכולה להשתלט על החיים, לנהל אותם ולפגוע באיכותם. אם אתם סובלים מחרדות אך לא רוצים לשבת שנים ארוכות, מייגעות ומתסכלות על ספת הפסיכולוג כדי להבין את המקור לבעיה, תוכלו להפיק תועלת רבה מטיפולים חלופיים יעילים, ממוקדים וקצרים ולשנות את חייכם לטובה במהירות. הינה כמה מהם:

 

טיפול בחרדות

טיפול בחרדות בשיטת קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

CBT הוא טיפול נפוץ ויעיל בחרדות. הרעיון העומד בבסיסו הוא שהמחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו קשורים אלה באלה. אם נשנה את המחשבות שלנו, נוכל לשנות גם את הרגשות ואת ההתנהגויות שלנו. ה־CBT עוזר לאנשים לזהות דפוסי חשיבה שליליים שמעוררים בהם חרדות, ולאתגר אותם בשינוי אופן החשיבה. ה־CBT מלמד אנשים איך להפחית את רמות החרדה ולנהל את התסמינים שלה ביעילות.

 

 

טיפול בחרדות בקבלה ובמחויבות (ACT)

ACT הוא טיפול מומלץ לחרדות. הוא מתמקד בקבלה עצמית ובמחויבות עצמית. מה זה אומר? ובכן, במקום לנסות ולסלק ממוחנו מחשבות טורדניות או רגשי חרדה נלמד לקבל אותם כחלק טבעי מהחיים. הרעיון הוא שאם נפסיק להילחם בחרדה שלנו, נקבל אותה, נחייה איתה ונזכה לשלווה. ה־ACT הוא טיפול יעיל לאנשים שחרדים ממצבים שאין להם שליטה עליהם, ממצבים של חוסר ודאות ומבעיות אנושיות שאינן בהכרח רלוונטיות לחייהם.

 

 

תכנות נירו־לשוני (NLP)

טיפול בחרדות NLP הוא טיפול שמתמקד בתכנות מחדש של השיח העצמי שלנו כדי להשפיע על המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו ולשנות אותם לטובה.  ה־NLP מועיל מאוד לאנשים שמתמודדים עם חרדות שמקורן בטראומה או בחוויות ובזיכרונות קשים או מפחידים. הוא עוזר להם לנטרל שיח עצמי שלילי, ממקד אותם בשיח עצמי חיוב ומאפשר להם לשנות את אופי המחשבות וגם את הרגשות שלהם ובד בבד להשיג שליטה בחרדות שלהם ואף למגר אותן לגמרי.

 

 

טיפול בחרדות בשיטת ציר הזמן

טיפול בציר הזמן הוא טכניקה שעוזרת לאנשים לטפל בשורש החרדה שלהם, כלומר להתבונן בהתנסויות הקשות, בהתעללות ובטראומות שחוו ולשחרר את הרגשות השליליים שנלווים אליהן ומעוררים בהם חרדה. אפשר לשלב טיפול בציר הזמן בטיפולים אחרים כמו CBT או ACT.

אלה רק כמה דוגמאות לשיטות טיפול יעילות וממוקדות בחרדה. נציין שיטות יעילות נוספות כמו מיינדפולנס, IEMT או אקסס בארס. חשוב לזכור ששיטה שמתאימה לאדם אחד איננה בהכרח מתאימה לאדם אחר, ולכן חשוב מאוד לעבוד עם מטפל מוסמך שיאבחן את הבסיס לחרדה וישתמש בשיטה הטובה ביותר למצב האישי הנתון. עם טיפול נכון שמותאם למטופל אפשר ללמוד איך להתמודד עם תסמיני החרדה, להפחית את החרדה ואף למגרם לחלוטין ולנהל חיים מספקים, שלווים ושמחים.

 

 

האם ילדים יכולים לסבול מחרדה?

התשובה המוחלטת היא כן, ילדים יכולים לסבול מחרדה. למעשה, הפרעת חרדה היא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ובני נוער, ולכן חשוב מאוד לזהות סימנים לחרדה אצל ילדים ולחפש טיפול בחרדות אצל ילדים.

חרדות של ילדים נובעות מגורמים שונים כמו דאגות הקשורות למצב המשפחתי או למשברים שההורים חווים, פחד משהייה בחברה, פעילויות יום־יומיות מאתגרות, קשיים חברתיים כמו בריונות והצקות בבית הספר ומלוות בתסמינים גופניים כמו כאבי ראש, כאבי בטן, קשיי שינה ושינוי בהתנהגות.

אם היא איננה מטופלת, החרדה עלולה להפריע לתפקוד של הילדים בחברה ובלימודים ועלולה להאיץ התפתחות של בעיות רגשיות ונפשיות מורכבות. ולכן התערבות טיפולית מיידית היא הכרחית.

למרבה המזל, יש שיטות טיפול חלופיות שמתאימות במיוחד לילדים שמתמודדים עם הפרעות חרדה כמו NLP, CBT, IEMT, אקסס בארס, טיפול במשחק ועוד.

חשוב לפנות למטפל שיש לו ניסיון מוכח בעבודה עם ילדים, ולפתח יחד איתו תוכנית טיפול מתאימה. אם אתם חשים שילדיכם סובלים מחרדה, אל תהססו לפנות לעזרה ועזרו להם ללמוד איך לנהל את החרדה ולחיות חיים טובים ואיכותיים.

 

 

סובלים מחרדה? אל תתמודדו איתה לבד!

חרדה היא מצב רגשי מורכב שמצריך אבחון מוקפד וטיפול מתאים. אף על פי שיש אנשים שיכולים לנהל את החרדה שלהם בעצמם, לא כולם יכולים, על אחת כמה וכמה ילדים צעירים.

לא כדאי ולא מומלץ לנסות ולנהל את החרדה לבד. חרדה היא מצב מתמשך שעלול להחמיר ללא טיפול מתאים ולפגוע קשה באיכות החיים. סובלים מחרדה? ילדיכם סובלים מחרדה? אתם לא לבד.

אני כאן בשבילכם ובשביל ילדיכם ומזמינה אתכם לתהליך אישי, ממוקד ויעיל כאן במרחב הבטוח של הקליניקה. אפשר להתמודד עם חרדה, ואפשר גם לנצח אותה. אז בואו נעשה את זה יחד. דברו איתי. אני מחכה לכם.

מטופלים שחיפשו טיפול בחרדות ומצאו

עשו את הצעד הראשון לשינוי בחיים שלכם
השאירו פרטים ואחזור בהקדם

תוכן עניינים

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם