ראשי / טיפולים בקליניקה / טיפול בטראומה ממוקד חמלה
טראומה היא תגובה רגשית לאירוע אישי או קולקטיבי קשה, מטלטל, מאיים או מסוכן. אירועים טראומטיים הם התנסויות אישיות קשות ומעיקות שמשאירות חותם בחייו של אדם, בנפשו ובגופו כמו אירוע אישי או חברתי קשה, אלימות, התעללות מילולית, פיזית או מינית, אסונות טבע, תאונות חמורות, מלחמה או קרב, מחלה קשה, כאבים מייסרים, מוות פתאומי של אדם אהוב ואף סיום פתאומי של קשר משמעותי, פיטורין וכד'.
טראומה יכולה להשפיע על אנשים בדרכים שונות, אך אפשר לציין כמה תסמינים שנפוצים בקרב אנשים הסובלים מטראומה, והם – מחשבות טורדניות, מחשבות חוזרות ונשנות על האירועים הטראומטיים, סיוטים, פלשבקים, תחושות של חרדה מתמדת, פחד מתמשך, ביקורת עצמית, האשמה עצמית, בושה, קשיי ריכוז, שכחה של הדברים היום-יומיים, קשיי שינה, חוסר תיאבון או אכילה אינסופית ותחושת ניתוק מאחרים ומהסביבה. התסמינים האלה מתמשכים ויכולים להיות חמורים.
הם עלולים להפריע ואף לצמצם מאוד את התפקוד היום־יומי של האדם ולפגוע באיכות חייו. טראומה היא התנסות אישית מורכבת מאוד, וכל אדם יכול להגיב באופן שונה לאירועים טראומטיים. לא כל מי שחווה אירוע טראומטי יפתח בהכרח תסמינים, יסבול מהם תקופות ממושכות או יזדקק לטיפול. עם זאת, טיפול אישי־רגשי-נפשי יכול להועיל רבות לאנשים שמתמודדים עם טראומה, להיטיב איתם ולשפר את איכות חייהם.
במרחב הבטוח של הקליניקה מתמודדי טראומה יכולים למצוא עזרה ומזור ולקבל אבחון מובנה וטיפול מדויק. טיפול בטראומה נפשית ממוקד חמלה מסייע למתמודדי טראומה, עוזר להם לעבד אותה, להתמודד עם הקושי ולשקם את חייהם.
הטיפול מתחיל בפגישת ההיכרות בקליניקה שלי. הקשר החזק שנוצר בקליניקה הוא משאב רב־עוצמה שמעניק למטופלים אמונה וכוח, עוזר להם להתמודד עם האירועים הקשים, פותח אותם לחיים ומלמד אותם שזה בסדר לחיות בעוצמה ולהיות מאושרים.
טיפול בטראומה ממוקד חמלה בא לידי ביטוי בדרכים שונות. אם אתם או יקיריכם סובלים מטראומה, תוכלו להפיק מהטיפול תועלת רבה. אני מזמינה אתכם לפגישת היכרות כדי לדבר על הטראומה ולעבד אותה ואת השלכותיה, כדי להשתחרר מכבליה וכדי לחזור לחיים, לחיות, לחיוניות ולשמחה.
עזרה ראשונה נפשית היא טיפול בטראומה לאנשים שחוו אירוע טראומטי או נמצאים בעיצומו של משבר. היא כוללת תמיכה מיידית רגשית, פיזית ומעשית ועוזרת לאדם להתמודד עם ההשלכות המיידיות של האירוע הטראומטי. עזרה ראשונה נפשית לנפגעי טראומה איננה תחליף לתהליך טיפולי מקיף וממוקד.
היא שלב ראשוני שמקדים את התהליך הטיפולי ונותן מענה מיידי בזמן משבר, וכל עוד האירוע מתמשך. עזרה ראשונה נפשית לנפגעי טראומה ניכרת באמפתיה רבה ובחמלה. כמטפלת, אני מציעה לנפגע אוזן קשבת, נותנת מקום לרגשותיו ולתחושותיו, מכילה את תגובותיו ונותנת להן תוקף ומובילה להפחתה בעוצמת התחושות הרגשיות והפיסיות.
אבחון טראומה ואבחון פוסט טראומה חיוניים לתהליך הטיפולי. האבחון מסייע להתוות את שיטת העבודה ועוזר לנפגעי הטראומה להגדיר ולהבהיר את המצב שהם שרויים בו. טראומה נוצרת מאירועים קשים מאוד שעלולים לגרום להלם רגשי, נפשי וגם פיזי. ההלם כשלעצמו עלול לעכב את תהליכי הריפוי וההחלמה. תסמיני הטראומה הם רבים וכוללים חרדה, דיכאון, ביקורת עצמית, האשמה עצמית, בושה, פלשבקים וגם תסמינים פיזיים כמו כאבי ראש, בחילות או כאבים כרוניים.
תסמינים נוספים עלולים להתבטא בדיסוציאציה (ניתוק רגשי) ומנגד עלולה להיווצר עוררות יתר ותגובה קשה לאירועים יום-יומיים. בשל ריבוי התסמינים לא פשוט לאבחן טראומה, אך האבחון הוא חיוני ושלב הכרחי בדרך לריפוי ולהחלמה. אבחון הפרעת דחק פוסט־טראומטית (PTSD) מתמקד בתסמינים פרטניים שמתעוררים בתגובה לאירוע טראומטי. הקריטריונים לאבחון PTSD כוללים חשיפה לאירוע הטראומטי או אירועים אחרים שמעוררים את הטראומה, זיכרונות פתאומיים או סיוטים, הימנעות משיחה על האירוע, שינויים במצב הרוח או בקוגניציה ושינויים בעוררות ובתגובתיות.
כדי לאבחן PTSD אדם חייב לענות על קריטריונים מוגדרים ולחוות תסמינים במשך חודש אחד לפחות לאחר האירוע. עם זאת, לא כל מי שחווה אירוע טראומטי יפתח PTSD או יזדקק לאבחנה רשמית. יש אנשים שיסבלו מתסמיני טראומה אך לא יענו על הקריטריונים הנדרשים לאבחנה; ויש אנשים שלא יחוו תסמינים מתמשכים כלל אך יפיקו תועלת מתהליך טיפולי ממוקד חמלה.
יש כמה גישות לטיפול בתסמיני טראומה, והגישה היעילה ביותר מתמקדת גם באירוע הטראומטי וגם בתסמינים של המטופלים, בצורכיהם ובהעדפותיהם. טיפול מקיף כולל קשר אישי ומעמיק עם המטופלים ועם בני משפחתם; ליווי המטופלים דרך ההתמודדות האישית שלהם; ליווי בני המשפחה של המטופלים; התמקדות בגוף כדי לעורר זיכרונות טראומטיים ולעבד אותם; חיבור מחדש למשאבים הפנימיים הטמונים במטופלים וחיזוקם; בניית משאבים חדשים להתמודדות ושימוש בשיטות טיפול פרטניות שמועילות מאוד לעיבוד טראומות ולעמעום זיכרונות קשים ועוזרות למטופלים להתאושש ולחזור לחיים.
מיינדפולנס וטכניקות של חמלה עצמית הם כלים רבי־עוצמה לטיפול בחרדות וכן טיפול בפוסט טראומה. הם עוזרים למטופלים לווסת את רגשותיהם ולקבל את עצמם. המיינדפולנס ממקד את תשומת הלב של המטופל ברגע הנוכחי ועוזר לו להסיר שיפוטיות ולהימנע מהסחות דעת. מיינדפולנס כולל מדיטציה, תרגילי נשימה, נוכחות ומודעות. המיינדפולנס עוזר לאנשים לפתח מודעות למחשבותיהם ולרגשותיהם ולהפחית חרדות. תרגול חמלה עצמית כולל אדיבות כלפי העצמי, הבנה וקבלה עצמית, פעולות להרגעת הגוף והנפש, יוגה עדינה, שיח עצמי חיובי, התקרקעות, הודיה ועוד.
דמיון מודרך הוא טכניקה נפלאה שעוזרת למטופלים למצוא את הכוחות הפנימיים ואת המשאבים הגלומים בהם כדי למצוא חמלה עצמית, חוסן אישי וויסות רגשי. בכל הנוגע לטראומה או לחרדות הנובעות ממנה, דמיון מודרך יכול לעזור למטופלים לטפח מודעות עצמית וגישה חומלת כלפי עצמם ולתמוך בהם בתהליך הטיפולי. אפשר להשתמש בטכניקה הזאת גם בקליניקה וגם לבד בבית. מומלץ להתמיד בה ולהשתמש בה מדי יום.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית המשלבת טכניקות קוגניטיביות והתנהגותיות לטיפול בבעיות רגשיות. ה־CBT עוזר לאנשים להבין את תהליכי החשיבה שלהם ואת התנהגותם ולשנות אותם כדי להפחית את מצוקתם. ה־CBT מתמקד בבחינת הקשר בין המחשבות והרגשות ובין ההתנהגות. הטיפול מתחיל בבחינת דפוסי המחשבה וההתנהגות ובהבנת הגורמים למצוקה ולכאב וממשיך בשינוי המחשבות וההתנהגויות לפי הצורך. ה־CBT עוזר למטופלים לזהות אמונות שליליות, דמיונות, פחדים ודפוסי התנהגות מזיקים ולגבש אסטרטגיות יעילות להתמודדות איתם. זהו כלי יעיל מאוד ומומלץ לכל מי שסובל מחרדה, מטראומה ומפוסט־טראומה.
ACT – קבלה ומחויבות – היא גישה טיפולית המתמקדת בפיתוח גמישות רגשית ונכונות לקבל את קשיי החיים. מטרת ה־ACT היא לעזור לאנשים להיות מודעים למחשבותיהם ולרגשותיהם ולפתח דרכי תגובה חדשות. הגישה הטיפולית כוללת את הרכיבים הבאים:
הבניית זיכרון טראומטי (TMR) היא גישה טיפולית הכוללת היזכרות באירועים קשים ועיבוד הזיכרון גם כאשר יש "חורים" בזיכרון הטראומטי במטרה לצמצם את השפעתו הרגשית.
ה־TMR עוזר למטופלים להפחית את עוצמת הזיכרונות הטראומטיים ואת תדירותם ולבנות חוסן ועוצמה. לפי שיטת ה־TMR הזיכרונות הטראומטיים אינם קבועים אלא משתנים ומתעדכנים בחלוף הזמן. תהליך של בחינת הזיכרונות ועיבודם מחדש יכול להפחית את עוצמתם ואת השפעתם. אומנם ה־TMR היא גישה חדשה, אך מחקרים מוקדמים מצביעים על יעילותה בטיפול ב־PTSD ובהפרעות אחרות שנובעות מטראומה
עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.
לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי