לחיות חיים משוחררים – האומץ לשחרר רגשות אשמה

רגשות אשם

אשמה היא רגש מורגש שמכביד מאוד על נפש האדם. לעיתים האשמה נוצרת מתחושת אחריות על פגיעה, כאב או סבל שגרמנו או הסבנו לאחרים, ולעיתים היא נובעת מהצער שאנחנו גורמים לעצמנו אם אנחנו פועלים בניגוד לעולם הערכים שלנו בין שאחרים הטמיעו אותו בנו, ובין שאנחנו גיבשנו אותו בעצמנו. לפעמים רגשות אשמה מושרשים בחינוך שקיבלנו או בציפיות של הסביבה מאיתנו.

אין זה משנה מה הסיבה לרגשות אשמה, אם הם לא מרפים מאיתנו, הם פוגעים בנו מאוד – הם מעכבים את הצמיחה שלנו, מחבלים בתהליכי השינוי שלנו, מפריעים לריפוי ולהחלמה שלנו ולפעמים הם אף מונעים אותם. אי אפשר לחיות חיים מלאים ומספקים עם רגשות אשמה, ולכן חשוב לחפש את שורשיהם, להביט בהם נכוחה, להבין אותם ולהתמודד איתם.

זהו תהליך מורכב ועמוק מאוד ויחד עם זאת, לא בהכרח ממושך. תהליך ניקוי ושחרור רגשות אשם מהותי ממש וחשוב ביותר לשלוֹמוּת שלנו שזקוקה לו מאוד. מתמודדים עם רגשות אשמה? מה דעתכם לאזור אומץ ולשחרר אותם? אין זה משנה מה הסיבה לרגשות האשמה, מגיע לכם לחיות ללא הכבלים האלה. כך תשחררו את כבלי האשמה וגם את עצמכם.

 

למה אנחנו מרגישים אשמה?

אשמה היא רגש אנושי בסיסי המושפע מהמצפן המוסרי הפנימי שלנו ומהנחיות שקיבלנו – במודע או לא במודע – להתנהגות חברתית נאותה. רגשות אשמה עוזרים לנו לשמור על השלומות האישית שלנו ועל האיזון החברתי בסביבה שבה אנחנו חיים ופועלים. אם אנחנו מפרים את כללי ההתנהגות שלנו או מאמינים שהפרנו אותם. אם אנחנו פועלים בניגוד לציפיות של החברה מאתנו או מאמינים שפעלנו בניגוד למצופה מאתנו, רגשות אשמה מנקרים בנו וגורמים לנו להרגיש שמשהו אינו כשורה באשמתנו, ולעיתים, גם אם אין זו אשמתנו כלל.

הקונפליקט הפנימי הזה מושרש בחינוך שקיבלנו מהורינו ומסביבתנו, מהתניות תרבותיות ומהאמונה האישית שלנו על מה נכון או לא נכון. רגשות אשמה נוצרים ממסרים ישירים או עקיפים שקיבלנו מהורינו בגיל הינקות והילדות (בגללך זה קרה, לא עשית וזה מה שקרה, באשמתך) מאמונות שליליות שהוטמעו בנו, מהשוואות, מהתבוננות בהתנהגות של הורינו, מלמידה מהתגובות שלהם למצבים שונים ומיחסם של אנשי חינוך כלפינו. האשמה – פנים רבות לה; אך היא מעצבת את חיינו ומשפיעה עלינו בכל היבט.

 

לעבד את רגשות האשמה

חשוב להבין את שורשי האשמה ולעבד את הרגשות המורכבים האלה כדי להתמודד איתם. רגשות אשמה נחלקים לשני סוגים עיקריים – אשמה מוצדקת ואשמה בלתי מוצדקת. אשמה מוצדקת מתעוררת אם אנחנו פוגעים באחרים או מפירים את הקוד המוסרי שלנו. אשמה מוצדקת מניעה אותנו לקבל אחריות על מעשינו, להסיק מסקנות ולתקן. היא חלק בלתי נפרד מתהליך הצמיחה שלנו.

לעומת זאת, אשמה שאינה מוצדקת נובעת מעיוות שהושרש במערכת האמונות שלנו ובתפיסת המציאות שלנו. שורשי האשמה האלה ניטעו בנו אי שם בתקופת הינקות והילדות כשהמבוגרים בחיינו עיצבו את תפיסת עולמנו בהיותם חסרי מודעות להשלכות אמירותיהם ומעשיהם. לנו לא הייתה היכולת להבין אם ההשפעה שלהם מזיקה לנו או לא. הורינו, קרובינו ומורינו הטמיעו בנו גם סטנדרטים לא הגיוניים וציפיות לא מציאותיות, ואלה יצרו אצלנו עיוותים רגשיים שהם כר פורה לרגשות אשמה. רגשות האשמה הללו אינם מולדים; הם רגש שרוכשים ומטמיעים בגיל צעיר מאוד ונושאים אותו לאורך כל החיים, אלא אם, פועלים לשחרר אותו ולהתנקות ממנו.

התמודדות עם רגשות אשם

 

איך רגשות אשמה משפיעים עלינו?

רגשות אשמה משפיעים עלינו בדרכים שונות ומפריעים לנו להפיק מעצמנו את המרב ולחיות את חיינו במלואם. חשוב להבין את רגשות האשמה ואת ההשפעה שלהם עלינו כדי לעבד, לתקן ולהתמיר אותם. כך רגשות האשמה משפיעים עלינו:

  • אשמה יוצרת כאב בגוף הרגשי שלנו ומורגשת ככאב בגופנו הפיזי. מוחנו אינו מבדיל בין שני סוגי הכאבים –הרגשי והפיזי – ומפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית שמעוררת בנו תגובה הישרדותית קדומה המלווה בתחושת לחץ חזקה.
  • אשמה גורמת לחרטה, לבושה, לשיפוט עצמי, לביקורת עצמית, להלקאה עצמית ולהענשה עצמית שיטתית. אנחנו השופטים הגרועים ביותר של עצמנו ופעמים רבות משיתים על עצמנו עונשים רגשיים כבדים מאוד.
  • אשמה פוגעת בהערכה העצמית שלנו ובביטחון העצמי שלנו.
  • אשמה מעמיקה את הייאוש בתוכנו; היא מעצימה את חוסר תקווה ומרפה את ידינו ובמקרי קיצון, היא עלולה להוביל אותנו לאובדנות.
  • אשמה פוגעת במערכות היחסים שלנו ובקשרים האישיים שלנו. אנחנו עלולים לאמץ התנהגות מרצה כלפי הקרובים לנו או לחלופין עלולים להתרחק מהם, להתבודד ולהיסגר רגשית. לעיתים רגשות האשמה יובילו אותנו להתנהגות תוקפנית, אגרסיבית ושתלטנית.
  • אשמה מעצימה תסמינים של פוסט טראומה (PTSD).
  • אשמה מעוררת דאגנות, חרדות, גורמת להתקפי חרדה ואף עלולה להוביל לדיכאון.
  • אשמה מתעצמת בגלל דפוסי חשיבה שליליים – מחשבות טורדניות, דורסניות והרסניות. היא יוצרת תקיעות מחשבתית ורגשית שמובילה לתקיעות במציאות חיינו, ותקיעות זאת גורמת לנו להתנגד לשינויים ואף לחשוש מהם.

 

איך נתמודד עם רגשות האשמה ונתגבר עליהם?

המסע להתרת כבלי האשמה מצריך הרהור עצמי, חמלה ומחויבות לתיקון ולצמיחה אישית. כך נתמודד עם רגשות אשמה ונתגבר עליהם:

  • נזהה מחשבות לא רציונליות נתקן ונשנה אותן – נבחן את מערכת האמונות העומדת בבסיס רגשות האשמה שלנו. האם האמונות שלנו רציונליות ומוצדקות או שמא הן מבוססות על ציפיות לא מציאותיות? תיקון ושינוי אמונות לא רציונליות הוא הצעד הראשון לשחרור מאשמה.
  • נתרגל חמלה עצמית – נדבר על עצמנו ואל עצמנו באהבה, בהכלה, בהבנה ובחמלה, בדיוק כפי שאנחנו מדברים אל האנשים האהובים עלינו. נבין שטעויות לעולם חוזרות, אך הן אינן מגדירות אותנו או קובעות את הערך שלנו, ואנחנו תמיד יכולים ללמוד מהן ולתקן אותן.
  • נתקן – אם רגשות האשמה שלנו מוצדקים, נתקן את כל מה שדורש תיקון. נתנצל מעומק הלב, נשנה את מה שאפשר, נסיק מסקנות, נפיק תועלת ונלמד מהניסיון.
  • נגדיר ציפיות ריאליות – נבחן את הציפיות שלנו מעצמנו; האם הן ריאליות? האם הן בלתי אפשריות? נתאים את הציפיות שלנו מעצמנו למציאות חיינו וליכולות האמיתיות שלנו. כך נסיר מעצמו עול כבד ומתחים עצומים.
  • נלמד מטעויות – במקום להנציח את האשמה בתוכנו ולדון את עצמנו למאסר עולם רגשי ולענישה מתמדת, נקבל את האשמה כהזדמנות ללמידה, לתיקון, לשינוי ולצמיחה.
  • נפנה לעזרה מקצועית – אם רגשות האשמה מנהלים אותנו, מציפים אותנו, מכבידים עלינו ופוגעים בנו, ואין באפשרותנו להתמודד איתם בעצמנו, נפנה לעזרה מקצועית. תהליך טיפולי־רגשי בהנחיית מטפלת מקצועית ישיב לנו את האמון בעצמנו ויסייע לנו להתמודד עם רגשות האשמה בדרכים בריאות ומועילות עד לשחרורם המוחלט.

 

האומץ לחיות ללא רגשות אשמה

מוכנים לשחרר את רגשות האשמה ולחיות חיים משוחררים? יודעים מה? אתם ראויים לכך. אני מזמינה אתכם לאזור אומץ ולהתבונן לאשמה בעיניים; להבין אותה, לעבד אותה, להתמודד איתה ולשחרר אותה לתמיד. זה אפשרי, ואתם יכולים. אני מזמינה אתכם אל המרחב המכיל והמוגן של הקליניקה שלי. שם תוכלו למצוא את הדרך לחיים החדשים שלכם. הם מחכים לכם; וגם אני.

עשו את הצעד הראשון לשינוי בחיים שלכם
השאירו פרטים ואחזור בהקדם

תוכן עניינים

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם