מי מאיתנו לא חווה הרגשת תקיעות בחיים ומי מאיתנו לא התנסה בה – בדשדוש חסר התוחלת במקום, בחוסר האונים ובניסיונות העקרים לנוע קדימה? יש אנשים שחווים תקיעות מפעם לפעם או בתקופות מסוימות ומצליחים להוציא את עצמם מהמערבולת הרגשית ומהמאפיינים הנלווים אליה, אך יש מי שהרגשת התקיעות מלווה אותו שנים ארוכות ומשפיעה על חייו בין שהוא מודע לכך ובין שלא.
אחדים מרגישים שחייהם האישיים תקועים, והם נשארים הרחק מאחור בכל הנוגע להגשמת השאיפות האישיות לזוגיות, למשפחה, לבית וליציבות; אחרים חשים תקיעות מקצועית ונאבקים בניסיונות תפלים לשנות את המצב ולשפר אותו.
מה זה בכלל תחושת תקיעות?
ככל שאנו נאבקים בתחושת התקיעות בלי לנסות להבין אותה, אנו עלולים למצוא את עצמנו שקועים בתוך לולאה אין־סופית של עכבות, כישלונות, מעצורים והפסדים חוזרים ונשנים. מצבים מתמשכים של תקיעות בחיים מלווים בתסכולים, באכזבות ובמועקות ומתבטאים בעצב, בחרדות ואף בדיכאונות קשים. אם גם אתם מתמודדים עם תקיעות, אתם ודאי יודעים שלא פשוט להתיר את סבך הקשרים הרגשיים והנפשיים שהיא יוצרת. כדי להבין אותה צריך להבין מדוע היא נוצרה מלכתחילה, ולשם כך אין מנוס מלצלול עמוק פנימה אל תוך נבכי הנפש ולזהות את שורשיה.
העבודה האישית החשובה הזאת אינה מורכבת ואינה מסובכת. יש בידינו אמצעים טיפוליים רבים שיכולים למוסס את התקיעות בקלות ומאפשרים לנו לחזור למסלול החיים מחוזקים וחדורי ביטחון ביכולותינו. אך כדי שנוכל לטפל בתקיעות בהצלחה עלינו לנסות ולהבין אותה – מדוע היא נוצרת ולמה. כי רק לאחר שנבין אותה נוכל לגבור עליה ולשגשג.
למה אנו מרגישים תקיעות בחיים?
תחושת תקיעות בחיים היא אומנם סובייקטיבית, אך המציאות שהיא יוצרת אמיתית לחלוטין. אנשים שמרגישים תקועים אכן מתמודדים עם ניסיונות חוזרים ונשנים להתקדם אך נכשלים פעם אחר פעם ומתקשים להבין את הסיבות לכך. אין זה משנה אילו פעולות הם נוקטים, ואילו דרכי פעולה הם מיישמים בחייהם, התוצאות יהיו בדרך כלל שונות מהמצופה ובדרך כלל לא רצויות. הן תחושת התקיעות והן דרכי הביטוי שלה הן תוצר של חוויות אישיות קשות וזיכרונות טראומטיים שהצטברו בתת־המודע שלנו לאורך חיינו בלי שנהיה מודעים להם.
החוויות והזיכרונות הללו יוצרים תבניות התנהגותיות לא רצויות ומעצבים דפוסי מחשבה ופעולה שעלולים להזיק לנו. כמו כן הם מתבטאים באמונות מגבילות, בביקורת עצמית נוקבת, בשיפוט עצמי מחמיר ובהלקאה עצמית, ואלה בתורם מעצבים לנו מציאות פגומה שמניבה שוב ושוב תוצאות לא רצויות שחוזרות ונשנות ללא הפסק. כיוון שאנו מרגישים שאיננו שולטים במציאות הזו ואיננו יכולים להשפיע עליה, אנו נסוגים אט אט לתוך עולמנו הפנימי ומפגינים כלפי חוץ חוסר ביטחון, הימנעות ולעיתים אף תוקפנות כלפי הסביבה. אנו לא רק מרגישים תקועים, אנו באמת תקועים.
איך התקיעות משפיעה על חיינו?
התקיעות גורמת לנו להשלים עם חיים לא איכותיים ולא מספקים. התקיעות אינה מאפשרת לנו למצות את הפוטנציאל שלנו, להגשים את החלומות שלנו ולכבוש את המטרות והיעדים שהצבנו לעצמנו. פעמים רבות היא מונעת מאיתנו את היכולת להציב לעצמנו מטרות ויעדים, ואנו מפסיקים לרצות חיים טובים יותר, לחלום עליהם ולחתור אליהם. בגלל התקיעות אנו מנציחים דפוסי התנהגות שליליים שהוטמעו בנו בילדותנו ומשפיעים לא רק עלינו אלא גם על הסובבים אותנו.
כך למשל, אישה שפחדה מאימה בילדותה תשמר את הפחד הזה ותמשיך לשאת אותו בחייה הבוגרים. היא תפחד לעמוד על שלה במקום העבודה ותחוש תסכולים עמוקים שאותם היא תפרוק על ילדיה ועל בן זוגה. בכך היא תשכפל את התנהגותה של אימה כלפיה, וגם ילדיה שלה יפחדו ממנה. לולאת הפחד הזאת תתקבע בחייהם של כל המעורבים, תונצח בהם ותמשיך לעבור מדור לדור אם לא תטופל.
התקיעות עלולה גם לייצר לנו שיעורי חיים קשים שיחזרו על עצמם שוב ושוב עד שנתמודד איתם ונפיק מהם לקחים. כך למשל אנשים שלא מצליחים לאזן את חשבון הבנק שלהם וסובלים ממינוס תמידי, לא ידעו איך לנהל סכומי כסף גדולים שיגיעו אליהם בפתאומיות, ולא יצליחו לשמור עליהם ובוודאי שלא להגדילם. כדי להתגבר על התקיעות בתחום הכספי הם ייאלצו לעצור, להקשיב לשיעור החשוב הזה, לבחון את ההתנהלות שלהם, להתבונן עמוק פנימה ולאתר את המקור לבעיה. זה מאתגר, יחד עם זאת, הרבה יותר פשוט ממה שנדמה ובהחלט אפשרי.
התקיעות יכולה להתגלם גם בפן נוסף שהוא שכיח למדי בקרב אנשים פעלתנים, מצליחנים ובעלי מסוגלות שמתקרבים לאמצע החיים – גיל 40 או 50 – ומרגישים מעין רִיק פתאומי. הריק הזה עלול לסחוף אותם למצבים רגשיים ונפשיים לא פשוטים בלי שיבינו למה זה קורה ואיך לעצור את זה. המדובר באנשים שרכשו השכלה, הקימו משפחה, ניהלו קריירה מוצלחת וחשים פתאום שתפקידם בחיים הסתיים ואין להם לאן להתקדם. הם לא יודעים מה עוד לעשות ואיך להמשיך הלאה. הם גם לא יודעים איך לנער את התחושה הזאת מעליהם ואיך להתמודד איתה. הם מרגישים תקיעות בחיים וחווים את כל הקשיים שכרוכים בה ונלווים אליה.
האם אפשר להשתחרר מהתקיעות בחיים?
תחושת תקיעות גורמת לתסכול רב ולעצב עמוק ומערימה קשיים רבים בחייהם האישיים, החברתיים והמקצועיים של מי שסובל ממנה. אתם יכולים להשתחרר מהתקיעות בעצמכם אך רצוי שתיעזרו במטפלים מנוסים ומיומנים שילוו אתכם בתהליך. אם אתם מתמודדים עם תקיעות בחיים, חשוב שתדעו שאתם לא אשמים.
במרבית המקרים התקיעות היא תוצר של ניסיון חיים קשה שנטמע עמוק בתת־המודע שלכם ומשפיע על חייכם בלי שתבינו זאת ובלי שתדעו איך לגבור על השפעותיו. חשוב שתדעו שאתם יכולים לגבור על הקשיים ולחיות חיים מלאים, איכותיים, טובים ומלאי שמחה ואושר. הזכות לחיים טובים היא זכותכם המולדת והטבעית. אך כדי לחיות חיים טובים אתם צריכים לנקות מתוככם את כל מה שכבר לא עובד, את כל מה שמעכב אתכם ואת כל מה שמונע מכם הצלחה.
רוצים להשתחרר מהתקיעות אחת ולתמיד ולחיות את החיים הטובים שאתם ראויים להם? אני מזמינה אתכם לפגישת היכרות אישית ומיוחדת בקליניקה שלי ולמסע אישי משנה חיים שיעזור לכם לנוע קדימה במהירות ובקלות, להצליח ולשגשג.
אל תתמודדו עם התקיעות בחייכם לבד. דברו איתי. אני כאן בשבילכם.