דחיינות היא גנבת הזמן הגדולה ביותר. יש ביטוי כזה; אני בטוחה ששמעתם אותו, ואין לי ספק שאתם מבינים אותו. כולנו דוחים דברים מפעם לפעם – אנחנו דוחים משימות חשובות, לא לוקחים החלטות, מתעלמים משיחות קשות, מעדיפים לחכות עוד קצת… ועוד קצת, ועוד קצת. אנחנו דוחים דברים על אף שאנחנו יודעים שיש לכך השלכות. אך יש אנשים שדוחים דברים כדרך חיים. הם סובלים מדחיינות.
דחיינות היא הרבה יותר מדחייה של משימה או מטלה פה ושם; למעשה, אפשר להגדיר אותה כמגבלה רגשית שמפריעה להתנהלות חיים תקינה, מעכבת, חוסמת ואף מונעת את ההתקדמות שלנו ולא מאפשרת לנו לחיות חיים איכותיים ומספקים. למרבה המזל, יש דרך להתמודד עם דחיינות ואף להתגבר עליה.
בתהליך רגשי המשלב NLP ודמיון מודרך אפשר לסלק את מכשול הדחיינות מהדרך ולקבל בחזרה את השליטה על החיים. סובלים מדחיינות? אני מזמינה אתכם להבין יחד איתי מהי דחיינות, למה היא מופיעה בחיים, ואיך מתמודדים איתה. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת.
מהי דחיינות?
דחיינות גורמת לנו לעכב משימות, מטלות, החלטות, שיחות או פעילויות חשובות, לדחות אותן בהתמדה למועד אחר שאינו ידוע ואף לוותר עליהן לגמרי. הדחיינות – שאינה נגרמת מעצלות או מחוסר יכולת אלא מקושי רגשי אמיתי ועמוק – פוגעת בחיי היום־יום של הדחיין, בתפוקתו וברווחתו. הימנעות מהשלמת המשימות והמטלות היא תהליך מתמשך, ובהיעדר התייחסות, תשומת לב וטיפול מתאים היא עלולה להיעשות כרונית ואף כפייתית.
אין מדובר בהרגל פשוט שאפשר לתקנו בן רגע; להפך, דחיינות היא פועל יוצא של בעיה רגשית ששורשיה עמוקים. ולכן חשוב לתת לה את תשומת הלב המתאימה כדי להימנע מפגיעה מתמשכת בחיים.
מהן הסיבות לדחיינות?
לפני שנשאל את עצמנו איך להתמודד עם דחיינות, נברר את הסיבות לדחיינות. הבנת הסיבות לדחיינות תעזור לנו להפנים את הבעיה ותכוון אותנו לתהליך הטיפולי הנכון. אמרנו שדחיינות היא תוצר של בעיה רגשית עמוקה, אך לאמיתו של דבר אפשר למנות בעיות רגשיות רבות שגורמות לדחיינות. במרבית המקרים אפשר לאתר את שורשיהן בטראומות של שנות הילדות ואף בתקופות חיים מוקדמות יותר.
- פחד מכישלון. הפחד מכישלון יכול להיות משתק. אנשים אשר חוששים מכישלון, נוטים לדחות משימות ולהימנע מעשייה שתסייע להם להתקדם בחיים.
- פחד מהצלחה. עד מכמה שזה אולי יישמע לא הגיוני, גם הפחד מהצלחה עלול להיות משתק ולעיתים דווקא החרדה מההצלחה עלולה להוביל להימנעות ודחיינות.
- שאיפה לשלמות. השאיפה לשלמות היא גורם מעכב מהותי. דחיינים כרונים תמיד יחכו לרגע המושלם, רגע שלעולם לא מגיע, או לדרך הפעולה המושלמת והבטוחה, כדי להתחיל ולעשות דברים.
- הצפה רגשית. לא קל להתמודד עם משימות גדולות ומורכבות ואפילו "קטנות" שעשויות להשפיע על חיינו ואף לשנות אותם כליל. המחשבה על שינוי בחיים, בין אם הוא מהותי או "קטן" עלולה להציף בנו רגשות עצומים, והדחיינות היא אמצעי להימנע מעשייה.
- חוסר במוטיבציה. בלי מוטיבציה לעשייה קל לדחות בלי סוף משימות או מטלות ואף לוותר על העשייה לגמרי.
- ניהול לקוי של זמן. אנשים שסובלים מדחיינות בדרך כלל מתקשים לנהל את הזמן ולתעדף משימות ועלולים לדחות דברים בלי סוף ולהיפגע מכך.
דחיינות כרונית ודחיינות כפייתית
כאמור, דחיינות היא לא עניין של מה בכך. אין מדובר בגישה נונשלנטית לחיים אלא בבעיה רגשית מהותית. מרבית הדחיינים שמגיעים אליי לקליניקה סובלים מדחיינות כרונית או מדחיינות כפייתית וזקוקים לסיוע רגשי בתהליכים מעמיקים. דחיינות כרונית מאופיינת בדחיית משימות, מטלות ופעילויות כדרך חיים, כעניין שבשגרה. הרגל זה פוגע באיכות החיים ואינו מאפשר לדחיין להתקדם, להצליח ולנהל חיים מספקים וטובים.
דחיינות כרונית היא דפוס התנהגות בעייתי שבהיעדר טיפול גורם להחמצת הזדמנויות, לכישלונות, ללחצים רגשיים ולפגיעה חמורה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי. דחיינות כפייתית היא התנהלות קיצונית המאופיינת בחוסר יכולת מוחלט להשלים משימות ולהתמודד עם דרישות היום־יום. דחיינים כפייתיים לא מסוגלים לתפקד בשגרה היום־יומית הרגילה.
הבסיס לדחיינות הכפייתית הוא בדרך כלל חרדה, דיכאון, הפרעות קשב וריכוז או טראומה. אנשים הסובלים מדחיינות כפייתית מרגישים לרוב שהם לכודים בלולאה אין־סופית של עיכובים, כישלונות וחרטות, ומצב זה כשלעצמו עלול להחמיר את הבעיה הרגשית ולהעצים את הטראומה.
כיצד דחיינות משפיעה על החיים שלנו?
דחיינות משפיעה על כל היבטי החיים, בין אם היא מופיעה בתדירות נמוכה בחיים, מתגלה ככרונית או ככפייתית, היא גורמת לנזק רב ומצריכה טיפול בדחיינות.
- דחיינות בקריירה גורמת לאי־עמידה ביעדים ומאופיינת בביצועים גרועים, וכתוצאה מכך נוצר חוסר אמון מצד המעסיקים והעמיתים. דחיינות מעכבת את ההתקדמות בקריירה ועלולה לגרום לפיטורים.
- דחיינות בלימודים ניכרת בציונים נמוכים, בחוסר יכולת לעמוד במטלות, בכישלון במבחנים וגורמת לתסכול רב.
- דחיינות במערכות יחסים פוגעת באמינות של הדחיין ובקשרים האישיים שלו בין שמדובר בקשרי משפחה, בין שמדובר בקשרים רומנטיים ובין שמדובר בקשרים עם חברים או עמיתים.
- דחיינות פוגעת בחוסן המנטלי, הרגשי והנפשי, מובילה לערך עצמי נמוך ולביטחון עצמי ירוד. היא גורמת ללחץ, לחרדה ולרגשות אשמה שעלולים להעצים את הבעיות הרגשיות.
- דחיינות פוגעת בבריאות. היא נגרמת מטיפול עצמי לקוי ומהרגלים שאינם בריאים לגוף ומזיקים לו.
איך מתמודדים עם דחיינות?
התמודדות עם דחיינות היא תהליך ממושך. מלבד הטיפול הרגשי בקליניקה, אנשים הסובלים מדחיינות צריכים להבין את מהות הבעיה, לזהות את שורשיה ולהתמודד עם ההשלכות שלה. לפני שנדבר על השיטות הטיפוליות שאני מציעה, נבחן כמה דרכים שיעזרו לכם להתמודד עם דחיינות ביום־יום.
ראשית, אם אתם סובלים מדחיינות, עליכם להיות מודעים לכך. עליכם לזהות מתי אתם דוחים דברים, ולהבין למה אתם דוחים דברים. לשם כך כדאי לנהל יומן – לתעד בו את דפוסי הדחיינות ולרשום בו את הטריגרים הרגשיים שהובילו אתכם לדחיית משימות כאלה ואחרות. שנית, כדאי ללמוד איך לנהל נכון את הזמן. יש טכניקות רבות ויעילות לניהול זמן כמו פירוק משימות לתתי־משימות, ניהול רשימות של משימות ותיעדופן.
נוסף על כך, נסו להציב לעצמכם יעדים מוגדרים שהם ברי־השגה, כדי לשמור על המוטיבציה ולהימנע מדחיינות. כמו כן, היעזרו בשיטות להפגת מתחים כמו מדיטציה, מיינדפולנס, האזנה למוסיקה נוסכת שלווה, נשימות עמוקות או פעילות גופנית מרגיעה.
כך תחזקו את יכולת הריכוז והמיקוד ותפחיתו את החרדות, המתחים והלחצים. ולבסוף, אל תתמודדו לבד. דברו איתי ובואו לפגישת היכרות בקליניקה. שני טיפולים מיטביים לטיפול בדחיינות הם NLP ודמיון מודרך. מדובר בתהליך מהיר אך יסודי ומעמיק שישנה את חייכם לטובה ויעזור לכם להתגבר על הדחיינות ולהיפרד ממנה.
NLP ודמיון מודרך
NLP (או תכנות נירו־לשוני) הוא גישה טיפולית המתחקה אחר הקשר בין תהליכים נירולוגיים, בין הרגלי שפה ובין דפוסי התנהגות ומשתמשת בקשר הזה כדי לחולל שינוי בחיי המטופלים ולהשפיע עליהם לטובה. NLP עוזר לאנשים הסובלים מדחיינות לשנות את דפוסי החשיבה שלהם – מחשיבה מעכבת ומגבילה לחשיבה תומכת, מכילה ומניעה – וכפועל יוצא לשנות את דפוסי התנהגותם, להבין איך מתמודדים עם דחיינות ולחולל שינוי בחייהם.
יש כמה טכניקות NLP שיכולות לעזור לדחיינים כרוניים או כפייתיים להתגבר על הדחיינות כמו החזיה חיובית (ויזואליזציה) ועיגונה בתחושה פיזית המסייעת למטופלים להתמודד עם החשש מכישלון ועם הרצון לדחות דברים; כמו החלפת דימויים שליליים בדימויים חיוביים; כמו מיסוס ההצפה הרגשית שמתעוררת מעומס משימות; וכמו שימוש בדמיון מודרך לחיזוק המוטיבציה ולדרבון לעשייה המונעת מאמונה בהצלחה.
דמיון מודרך הוא שיטה טיפולית המשפיעה על תת־המודע של המטופלים באמצעות הדמיה והחזיה כשהם שרויים במצב של הרפיה עמוקה. תהליך הדמיון המודרך כולל הטמעת החזון הרצוי למטופלים בהיותם רגועים, שלווים, נינוחים ונתונים להשפעה. הטיפול בדמיון מודרך משלים טיפול ב NLP ושני הכלים העוצמתיים הללו מהווים חלק מהותי מתהליך של אימון אישי לטיפול בדחיינות ויש להם יכולת להאיץ את הריפוי של המטופלים ולעזור להם להתגבר על הסיבות לדחיינות ועל הדחיינות עצמה.
בואו נתגבר על הדחיינות יחד
מתמודדים עם דחיינות? אתם לא לבד ולא צריכים להתמודד עם זה לבד. התהליך הטיפולי בקליניקה אינו מורכב אך הוא עמוק ושורשי ויעזור לכם לשנות דפוסים, הרגלים והתנהגויות שגורמים לדחיינות או מגבירים אותה, ולחולל שינוי לטובה בכל היבטי החיים.
מוכנים לשלב הבא בחייכם? אל תדחו את ההצלחה; אתם ראויים לה.
בואו נתגבר על הדחיינות יחד. אני כאן בשבילכם. דברו איתי.