טיפול בדיכאון קליני

טיפול בדיכאון קליני
מוניקה הרשקוביץ​
מאת: מוניקה הרשקוביץ

מטפלת מוסמכת ב-NLP, דמיון מודרך, תטא הילינג, אקסס בארס, ומגשרת מוסמכת. עם ניסיון עשיר בטיפול ואימון אישי ועסקי, מוניקה מציעה ליווי ממוקד תוצאות באופן אישי.

דיכאון קליני, או בכינויו המדעי – דיכאון מז'ורי, הוא הרבה יותר מעצב חולף או מתחושה של דכדוך. זהו מצב נפשי חמור המשפיע על התפקוד היום־יומי ופוגע בכל היבט בחיים. דיכאון שאיננו מטופל, עלול להשפיע גם על המצב הפיזי של האדם הסובל ממנו.

דיכאון מדכא את המערכת החיסונית של הגוף ויכול לגרום לתחלואה כרונית ואף לתחלואה קשה. אנשים המתמודדים עם דיכאון קליני, מרגישים ויודעים שזהו מצב שאי אפשר פשוט לטפל בו בפעם אחת ולהחלים ממנו. הגורמים לדיכאון מורכבים, ותסמיניו מרובים ויכולים להשתנות מאדם לאדם.

טיפול בדיכאון קליני מחייב הבנה מעמיקה של המצב ותהליך טיפולי תומך, ממוקד ומתמשך. טיפול רגשי מאפשר לאנשים הסובלים מדיכאון, להבין את מצבם ואת הגורמים למצבם ולמצוא את התמיכה שהם זקוקים לה ואת רשת הביטחון הנחוצה להם כדי להתמודד עם הדיכאון, לתפקד בחיי היום־יום ואף להשתחרר מהדיכאון לחיות חיים טובים ומספקים.

במאמר זה נבין מהו דיכאון קליני, מהם הגורמים לו, ומהם התסמינים המאפיינים אותו. כמו כן נברר איך אפשר להתמודד איתו, לטפל בו ואף להתגבר עליו בגבורה ולהשתחרר ממנו.

סובלים מדיכאון קליני? אתם לא לבד, ואם אתם כאן, הגעתם למקום הנכון. הדרך שלכם להבראה מתחילה כאן.

 

מהו דיכאון קליני?

דיכאון קליני הוא הפרעה נפשית מתמשכת המאופיינת ברגשות עזים של עצב, דכדוך, צער, תסכול, מועקה וחוסר תקווה; בבכי תמידי, בחוסר עניין בסביבה ובסובבים; ואף בחולשה פיזית הנובעת מכל הרגשות העזים הללו. בשלביו המתקדמים המצב הקשה הזה פוגע בכל תחום מתחומי החיים, החל במערכות היחסים האישיות והחברתיות וכלה בתפקוד התעסוקתי והמקצועי. דיכאון קליני בא לידי ביטוי באופנים רבים, ותופעותיו משתנות מאדם לאדם, אך באופן כללי תסמיניו ניכרים בפן הרגשי, הנפשי, הקוגניטיבי והפיזי.

דיכאון קליני נמשך בדרך כלל תקופות ארוכות, חודשים, שנים ולעיתים אף עשורים, אם כי הוא מאופיין בגלים מתמשכים של הקלה והחמרה. ללא טיפול הוא עלול להחמיר ואף לסכן את חיי המתמודדים איתו. דיכאון קליני יכול להתעורר עקב אירוע טראומטי או התנסות נקודתית קשה, אך הוא גם יכול להתהוות ללא סיבה ברורה, לכאורה.

פעמים רבות, דיכאון ואף דיכאון קליני הוא תוצר של אמונות מגבילות אשר יוצרות דפוסי חשיבה (פרדיגמות) שליליים, מחבלים ומחלישים. במילים אחרות, דיכאון, הרבה פעמים הוא תוצאה של לופים מחשבתיים הרסניים המייצרים רגשות מכבידים וקשים. סיבה נוספת בעטיה עלול להתעורר דיכאון קליני היא חוסר איזון הורמונלי בגוף לאורך זמן. בתחילת התהליך הטיפולי עושים בירור מעמיק ומדויק ובעקבותיו הטיפול בדיכאון הקליני עשוי להיות יעיל ומהיר.

 

מהם הגורמים לדיכאון קליני?

אחרי שהבנו מה ההבדל בין דיכאון לדיכאון קליני, נסקור את הגורמים העיקריים לדיכאון הקליני. אף על פי שהגורם המדויק לדיכאון קליני אינו תמיד ברור, אפשר לומר שהבסיס שמעורר מצב דיכאוני עלול להיות נטייה גנטית, מצב ביולוגי, בעיה נפשית או רגשית, אמונות מגבילות ודפוסי חשיבה שליליים ומחבלים, השפעה סביבתית או שילוב של כל אלה. ננסה להבין כל בעיה לגופה.

  • נטייה גנטית למצבים של דיכאון או דיכאון קליני עלולה לעבור במשפחה לאורך הדורות. אם בני משפחה קרובים, כגון סבים, הורים, דודים או אחים, סבלו או סובלים מדיכאון, יש סבירות מסויימת שהנטייה למצב נפשי מורכב זה תעבור הלאה גם לדורות הבאים. עם זאת, חשוב להדגיש שהנטייה הגנטית המשפחתית איננה דבר מוחלט או ודאי, ואין לחשוש ממנה; אך בהחלט כדאי להיות מודעים לה.
  • מצב ביולוגי כמו חוסר איזון במוליכים העצביים, בכימיקלים המעבירים אותות במוח כמו סרוטונין, דופמין או נורואפינפרין, או חוסר איזון הורמונלי עלולים להוביל לדיכאון קליני. מצבים ביולוגיים כאלה פוגעים ביכולת הוויסות הרגשי של הגוף, ודיכאון קליני עלול להתפתח. טיפול תרופתי יכול לסייע מאוד במקרים כאלה ולהשיב לגוף את האיזון הביולוגי הדרוש לו. עם זאת, חשוב להביא בחשבון גם מצוקות נפשיות ורגשיות הנגרמות מחוסר האיזון הביולוגי ולהשלים את הטיפול התרופתי בתהליך של טיפול רגשי.
  • בעיה נפשית או רגשית עלולה להתהוות מטראומות או מהתנסויות חיים קשות ולעורר דיכאון קליני. אירועים קשים כמו מוות של אדם אהוב, גירושין, פיטורין או התעללות משפיעים עמוקות על השלומות של האדם בכלל ועל הבריאות הנפשית שלו בפרט.
  • השפעה סביבתית כמו לחצים ומתחים כרוניים, אורח חיים אינטנסיבי, סביבת עבודה פוגענית, דאגות כלכליות או מערכות יחסים מזיקות עלולים להציף את המתמודדים בהיבט הרגשי ובחלוף הזמן להוביל להתפתחות של דיכאון קליני. לכך אפשר להוסיף הרגלי תזונה לקויים, חוסר בפעילות גופנית ושינה מופרעת או לא מספקת; אלה עלולים להחמיר את המצב הרגשי העדין ולהוות זרז להתפתחות של דיכאון קליני.
  • עיוותים קוגניטיביים, או דפוסי חשיבה שליליים, עלולים להחמיר מצבים רגשיים עדינים הנובעים מחוסר ביטחון עצמי, מדימוי עצמי ירוד ומהערכה עצמית הלוקה בחסר ולדרדר את האדם לעצב עמוק, לדכדוך מתמשך, ובהיעדר טיפול גם לדיכאון קליני. בתהליך ממוקד של טיפול רגשי אפשר לזהות את העיוותים הקוגניטיביים הללו ולעזור למתמודדים לשנות את דפוסי החשיבה שלהם ולהתאזן.

 

תסמינים של דיכאון קליני

בואו נדבר על דיכאון קליני תסמינים. כדי להציע טיפול מתאים למתמודד עם דיכאון קליני, צריך לזהות את התסמינים. חשוב להדגיש שלא תמיד קל לזהות אנשים המתמודדים עם דיכאון קליני, ובמיוחד אם הם לא מבקשים סיוע; רבים מהם מצליחים להסתיר את מצבם מהסביבה ולתפקד היטב למראית עין. ולכן אפשר לאבחן דיכאון רק לאחר שיחת עומק עם המתמודד, לאחר זיהוי התסמינים שהוא מציג וכן לאחר בירור מצבו הרפואי. להלן כמה מהתסמינים הנפוצים ביותר:

  • עצב מתמשך ואיבוד תקווה. הדיכאון הקליני מתחיל לעיתים קרובות בעצב עמוק שאינו עוזב ואף מחריף בחלוף הזמן. אט אט המתמודדים עם הדיכאון הקליני מאבדים תקווה בעצמם, בסביבתם ואף בחייהם.
  • איבוד עניין בחברה ובסביבה ואיבוד הנאה מפעילויות שבעבר עוררו עניין וסיפוק כמו תחביבים ומפגשים משפחתיים וחברתיים. אנשים הסובלים מדיכאון קליני עלולים להרגיש ריקנות פנימית וחוסר משמעות קיומית.
  • שינויים בתיאבון – חוסר תיאבון או אכילת יתר – המשפיעים על המשקל. אנשים הסובלים מדיכאון עלולים להפחית במהירות ממשקלם או לחלופין, להוסיף במהירות למשקלם.
  • הפרעות שינה, נדודי שינה או עודף שינה שכיחים בקרב אנשים הסובלים מדיכאון קליני. איכות השינה שלהם ירודה לרוב, והם עייפים כל הזמן. עם הזמן מצב זה מחמיר את שאר תסמיני הדיכאון.
  • חוסר אנרגייה מובהק. המצב הנפשי והרגשי המורכב הזה גוזל את האנרגייה של המתמודדים עד כי קשה להם להתמודד עם משימות שגרתיות, והם מרגישים מותשים. אין מדובר רק בעייפות פיזית אלא גם בתשישות נפשית ורגשית עמוקה.
  • קשיי ריכוז וקושי לקבל החלטות בשל פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי. אנשים הסובלים מדיכאון מתקשים להתרכז, לזכור פרטים או לקחת החלטות פשוטות. הקשיים האלה עלולים להכניס למתחים נוספים בחייהם ולהעמיק את תחושת התסכול שלהם.
  • תחושות של חוסר ערך, המובילות להרגשת אשמה כלפי אחרים, בעיקר בני משפחה ואנשים קרובים. אנשים המתמודדים עם דיכאון קליני מתביישים לרוב במצבם; הם מרגישים חסרי יכולת וחשים אשמה בשל כך. עם הזמן תחושות האשמה פוגעות בדימוי העצמי ובערך העצמי שלהם, מעצימות את דפוסי החשיבה השליליים ומכניסות אותם ללולאה אין־סופית של מחשבות טורדניות.
  • מחשבות אובדניות וניסיונות התאבדות – בשלב זה הדיכאון הקליני חמור ומסכן חיים, ונדרשת התערבות מקצועית מיידית.

 

תסמינים של דיכאון קליני

איך טיפול רגשי יכול לעזור?

טיפול רגשי בדיכאון קליני מציע למתמודדים גישה הוליסטית מכילה המתמקדת בהגדרת מצבם, בהבנתו לעומקו, בקבלתו ובהתמודדות עם המצוקות הרגשיות שעומדות בבסיסו. בניגוד לטיפולים מסורתיים בדיכאון, שעשויים להתמקד בתסמיני הדיכאון בלבד, הטיפול רגשי הוא שורשי מעצם מהותו; הוא עוזר למתמודדים להתחבר לעצמי הפנימי שלהם, לשנות את מערכת היחסים שלהם עם עצמם ועם רגשותיהם, לטפח חמלה ואהבה לעצמם ולמצבם ולגבש דפוסי חשיבה והתנהגות בריאים ומאוזנים.

בירור הגורמים לדיכאון אומנם כולל בחינה של אירועי העבר, של הטראומות, של הקשיים ושל מערכות היחסים, אך הוא לא דש בכל אלה. מטרת התהליך היא למצוא את הטיפול הממוקד המתאים ביותר למתמודד, להתחיל בו ללא שיהוי ולשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות של המתמודדים בלי להכביד עליהם ובלי להעמיק את הקושי הרגשי שלהם. הטיפול הרגשי מטפח במתמודדים חמלה עצמית ומלמד אותם לנהל עם עצמם דו־שיח פנימי בריא ומאוזן.

גם בניית חוסן רגשי וטיפוח הערכה עצמית הם חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי. הדיכאון הקליני גורם למתמודדים להרגיש שהם לא ראויים, שאין להם דבר להציע לעצמם ולסביבה, שהם לא שווים. הטיפול מלמד אותם איך להתמודד עם רגשותיהם ולנהל אותם וחושף בפניהם את מלוא כוחם, עוצמתם ויופיים. ביטחון עצמי, ערך עצמי, חמלה עצמית ואהבה עצמית הם פועל יוצא של התהליך המתמשך, והמתמודדים לומדים איך להתבונן בעצמם ולזהות אותם.

הטיפול רגשי מתנהל במרחב הבטוח של הקליניקה ומאפשר למתמודדים להיפתח לעצמם ולתהליך הטיפולי. יחד עם המטפל הם בוחנים את מערכת היחסים שלהם עם עצמם ואת מערכות היחסים שלהם עם אחרים; הם לומדים להביע את עצמם ולתקשר את צורכיהם לסביבתם; הם מתבוננים בפצעים העמוקים שבתוכם ולומדים לקבל אותם ואף לשחרר אותם; הם מתאזנים אט אט ופותחים את עצמם לריפוי המתרחש בטבעיות.

הטיפול הרגשי אינו מתמקד רק בתסמיני הדיכאון; הוא תהליך הוליסטי שמעביר את השליטה למתמודדים עצמם כיוון שהמפתח לריפוי מצוי בתוכם; הם עצמם הכוח המניע של חייהם והיחידים שיכולים וצריכים להסכים לריפוי ולאפשר אותו. המטפל, תפקידו לפתוח בפני המתמודדים את הדלת לתוך עצמם ולהפקיד בידיהם את הכלים שיסייעו להם להתמודד עם הדיכאון בעוצמה, בחמלה ובאהבה, ובבוא העת גם להחלים ממנו.

מתמודדים עם דיכאון קליני? אל תתמודדו לבד. בשביל זה אני כאן; בשבילכם. הדלת אל הריפוי שלכם פתוחה, אתם רק צריכים לעבור בה. תנו לי להוביל אתכם לצד השני. דברו איתי.

עשו את הצעד הראשון לשינוי בחיים שלכם
השאירו פרטים ואחזור בהקדם

תוכן עניינים

תפריט נגישות

שחרור מהיר מטראומה וחרדה

עוברים על כולנו ימים רווים בעומס רגשי, חרדות, פחדים וטראומה.

לא משנה מה הקושי שאתם חווים – אני כאן כדי לעזור לכם לשחרר את העומס הרגשי

השאירו פרטים בטופס ואחזור בהקדם